c S
Dnevne novosti

Sabor: oporba žestoko po PDV-u

12.06.2013 07:26 ZAGREB, 11. lipnja 2013.(Hina), Nakanu Vlade da se PDV po sniženoj stopi od pet posto naplaćuje samo za dnevne novine koje objavljuju autorske tekstove i po izdanju imaju najmanje 25 tisuća riječi, saborska je oporba žestoko napala nazvavši je nepravednom i diskriminirajućom.

Sabor je raspravio konačan tekst zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) po kojemu bi stopu od pet, umjesto deset posto, plaćale samo novine koje imaju statut, autorske tekstove i po izdanju najmanje 25 tisuća riječi. "Ta diskriminirajuća odluka odnosi se na jedan list, tu su se debelo upleli neki klanovi kako bi s tržišta izbacili jedne novine ili jednu izdavačku kuću", tvrdi Branko Vukšić (HL) i naglašava kako je "to jedan od najperfidnijih pokušaja da se uništi jedan medij".

Upozorio je da bi uskoro mogla doći u pitanje radna mjesta u novinama koje će ostati na stopi PDV-a od deset posto. Nejasno mu je i tko će brojati riječi u novinama i određivati što su autorski tekstovi te hoće li u to ulaziti i tekstovi vanjskih suradnika te pisma čitatelja. Slično razmišlja i Martina Dalić (Klub HDZ-a). "Takav kriterij nigdje ne postoji, on je posljedica Vladine želje da poreznim instrumentom nekome pogoduje nešto malo više, a nekome malo manje", rekla je Dalić, pitajući se što će biti s urednicima koji će, umjesto o uređivačkoj politici, morati brinuti o brojanju riječi.

Premašiti brojku bit će opasno, jer će novina u suprotnom, umjesto pet dobiti stopu od deset posto, kaže Dalić. Gorana Marića (HDZ) zanima tko je izmislio magičnu brojku 25 tisuća. Ako je mlađa osoba, predlažem da odmah postane znanstveni novak, (...) ako je starija neka dobije nagradu za životno djelo, predlaže Marić i upozorava na opasnost da se od različitog tretmana novina prijeđe u diskriminaciju. Dalić pita zašto se PDV na pet posto smanjuje za znanstvene časopise, dok oni s područja kulture i umjetnosti ostaju na stopi od 10 posto. Što je s Hinom koja iz državnog proračuna izravno dobiva 21 milijun kuna, a ima najveću stopu PDV-a?

Zašto ne može ući u kategoriju niže stope PDV-a, zašto se PDV ne smanji i lokalnim tjednicima, pita Suzana Glavak (HDZ). "Ovaj prijedlog otkriva ambiciju predlagača da ide točkasto prema pojedinim medijima sukladno njegovom ideološkom okviru. To se zakonom ne smije raditi", kazala je Dalić koja je "iščitala" i pravi smisao ponuđenih stopa. Poruka je da je PDV dignut na 25 posto da bi se moglo ići prema pojedinim industrijama i stavljati ih u povoljniji položaj, tvrdi Martina Dalić.

Ivo Jelušić (SDP) to odbacuje i uzvraća kako aktualna vlast, za razliku od bivše HDZ-ove, nikome ne pogoduje. Nismo bili politikanti, nismo podilazili građanima, nego smo rekli da oni koji imaju više plaće i više troše, trebaju platiti više PDV-a, kazao je Jelušić, hvaleći zakon. U postojećim uvjetima to je dobar zakon, otvara prostor konkurentnosti gospodarstva, ocjenjuje Srđan Gjurković (HNS).

Komentirajući činjenicu da se najveći broj primjedbi tiče poreza na tiskovine, kaže da (amandman) po tom pitanju priprema i njegov stranački kolega. U pogled naplate PDV-a, vjeruje da će se to pitanje riješiti kad se riješi pitanje likvidnosti, a to, kaže, ne ide preko noći.