c S
Dnevne novosti

Meron: činimo sve da dovršimo posao ICTY-ja

13.06.2013 07:12 ZAGREB, 12. lipnja 2013.Hina, Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron u srijedu je u New Yorku poručio da se ulažu napori kako bi haaški sud uspješno dovršio rad u skladu s rokovima koje je odredilo Vijeće sigurnosti te je izvijestio kako postoji mogućnost da žalbeni postupak u predmetu "Prlić i drugi" preuzme tzv. rezidualni mehanizam suda.

"Ulažu se svi mogući napori kako bi sud što je moguće prije dovršio preostali posao uz puno poštivanje prava optuženih i osuđenih osoba u skladu s međunarodnim standardima", kazao je Meron u redovitom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a. Haaški sud s radom završava krajem 2014. godine, a postupke koje ne uspije do tada završiti preuzima tzv. rezidualni mehanizam koji počinje djelovati 1. srpnja ove godine.

On je kazao kako se očekuje da će suđenja Goranu Hadžiću i Ratku Mladiću biti dovršena kako je planirano - Hadžiću do kraja 2015. a Mladiću sredinom 2016., dok su rokovi za suđenja Vojislavu Šešelju i Radovanu Karadžiću 'probijeni' za tri odnosno šest mjeseci pa se prvostupanjska presuda Šešelju očekuje u listopadu ove godine a Karadžiću u srpnju 2015. Dok bi ICTY trebao dovršiti većinu žalbenih postupaka, Meron je kazao kako je moguće da u predmetu "Prlić i drugi" taj posao dovrši rezidualni mehanizam.

Po njegovim riječima, žalbena presuda u tom predmetu očekuje se sredinom 2017. Haaški je sud u svibnju osudio šestoricu bivših dužnosnika Herceg-Bosne na kazne zatvora od 10 do 25 godina za zločine nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne. Iako je bilo nekih odgoda u radu, Meron smatra da je sud postigao ogromni napredak u dostizanju rokova za završetak rada. Meron, koji će od 1. srpnja predsjedati i tzv. rezidualnim mehanizmom, kazao je kako se očekuje glatki prijenos funkcija s ICTY-ija na taj mehanizam te se očekuje da će on dovršiti žalbene postupke Šešelju, Karadžiću, Hadžiću i Mladiću te eventualno žalbe "Prlić i drugi" i "Stanišić i Simatović".

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz, koji se u srijedu također obratio Vijeću sigurnosti, kazao je kako je proteklo razdoblje bilo vrlo teško za njegov ured. "Nikad prije nije bilo toliko rečeno i napisano o našim predmetima, naslijeđu i doprinosu pomirenju u regiji. Za ured tužitelja to je bio težak i izazovni period", kazao je Bramertz. "Tužiteljstvo kao strana u postupcima mora prihvatiti presude, no koristimo i koristit ćemo sve preostale pravne mehanizme kako bismo osigurali ishode za koje mislimo da su pravedni i da na pravi način odražavaju krivnju osoba izvedenih pred sud".

Tužiteljstvo je u proteklih godinu dana primilo više udaraca donošenjem oslobađajućih pravomoćnih i prvostupanjskih presuda u nizu predmeta. Zadnja oslobađajuća je u predmetu "Stanišić i Simatović", u kojoj je za dvojicu bivših dužnosnika srbijanske službe državne sigurnosti tužiteljstvo tražilo za zločine u BiH i Hrvatskoj doživotne kazne zatvora a sud ih je nepravomoćno oslobodio krivnje.