c S
Dnevne novosti

Vlada: povlaštene cijene prijevoza za sve stanovnike otoka

14.06.2013 07:25 ZAGREB, 13. lipnja 2013.Hina, Izmjenama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu u cilju zadržavanja i osiguranja povećanja broja stanovništva na otocima, uključujući i poluotok Pelješac, omogućava se povlašteni prijevoz, besplatni ili prijevoz s popustom svim stanovnicima otoka kao i pravnim osobama i vlasnicima obrta sa sjedištem na otoku.

Pravo na besplatni prijevoz i dalje će imati učenici, studenti, umirovljenici i osobe starije od 65 godina koji imaju prebivalište na otoku, zdravstveni djelatnici i vozila pri obavljanju redovitih i hitnih prijevoza bolesnika s otoka na kopno i obrnuto, te djelatnici i vozila drugih javnih službi u slučajevima izvanrednih događaja.

Pravo na povlašteni prijevoz imala bi, uz stanovnike otoka te pravne osobe i vlasnike obrta sa sjedištem na otoku, i vozila u njihovu vlasništvu. O visini popusta odlučivat će resorni ministar.

Vlada je u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. - 2020. godine odobrila Ministarstvu unutarnjih poslova nabavu šest osobnih automobila, šest kombi vozila i 15 motocikala u ukupnoj vrijednosti od 8,1 milijuna kuna s PDV-om. Ta prijevozna sredstva potrebna su kako bi se povećala sigurnost cestovnog prometa, a radi se o presretačima, vozilima za očevide i nadzor, te ophodnim motociklima, objasnio je ministar Ranko Ostojić.