c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor o PDV-u na novine

14.06.2013 07:40 ZAGREB, 13. lipnja 2013.Hina, Hrvatski sabor, krajem radnog tjedna, glasuje o raspravljenim točkama, među ostalim i o Prijedlogu zakona o PDV-u, na koji su amandmane najavili oporbeni, ali i dio zastupnika vladajuće koalicije, koji se protive rješenju da se po sniženoj stopi od pet posto oporezuju samo one dnevne novine koje po izdanju imaju autorske tekstove s ukupno najmanje 25 tisuća riječi.

Takvo rješenje smatraju diskriminirajućim i kompliciranim, a SDP-ov zastupnik Josip Kregar amandmanom predlaže da se snižena stopa ne primjenjuje samo na novine koje "u cijelosti ili dijelom većim od polovice opsega sadrže oglase ili služe oglašavanju".

Sabor bi trebao dobiti i novi poslovnik te zakon o suradnji s Vladom. Pred saborskim Odborom za pravosuđe, predstavit će se jedini kandidat za predsjednika Vrhovnog suda, aktualni predsjednik Branko Hrvatin, koji od Sabora traži treći mandat.

U Hrvatski sabor bi trebali doći i aktivisti građanske inicijative 'U ime obitelji', kako bi predali prikupljene potpise za raspisivanje referenduma s pitanjem: "Jeste li za to da u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?".

Iz građanske inicijative kažu da su prikupili više od 700 tisuća potpisa za referendum, a primit će ih predsjednik Sabora Josip Leko.