c S
Dnevne novosti

Sabor donio novi Zakon o obrani

17.06.2013 07:22 ZAGREB, 14. lipnja 2013.Hina, Sabor je donio novi Zakon o obrani, kojim se uređuje nadležnost Sabora, predsjednika Republike kao vrhovnog zapovjednika i Vlade u području obrane.

Oko tog zakona proteklih je dana bilo nesuglasica između Banskih dvora i Pantovčaka, jer je Vlada predložila djelomično smanjenje ovlasti Predsjednika RH. Oko tih zakona proteklih je dana bilo prijepora između Banskih dvora i Pantovčaka, jer je Vlada predložila djelomično sužavanje ovlasti predsjednika države.

Predsjednik Ivo Josipović Saboru je predložio da izmijeni odredbu po kojoj, kao vrhovni zapovjednik, prethodno mišljenje više ne bi davao na akte s područja obrane koje donosi Sabor, nego samo na akte Vlade, no nitko od zastupnika nije predložio takav amandman. Prihvaćen je i novi Zakon o službi u Oružanim snagama, kojim se uređuje vojna obveza kao i druge dužnosti i prava državljana u obrani.

Radi osiguranja stalnog osposobljavanja odgovarajućeg broja državljana za vojnu obranu uređena je mogućnost dragovoljnog i vojnog osposobljavanja koji se omogućuje i ženama te im se tako osigurava stjecanje temeljnih vojničkih znanja i vještina, odnosno ravnopravno natjecanje za prijam u djelatni sastav Oružanih snaga, rekao je ministar.

Donesena Strategija upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske za razdoblje od 2013. do 2017. te novi Zakon o medicinskim proizvodima.

Sabor je izmijenio Zakon o državnim maticama, Zakon o poreznom savjetništvu, Zakon o deviznom poslovanju, Zakon o obveznim osiguranjima u prometu te Zakon o hrvatskom registru brodova.

U prvom čitanju podržane je Poslovnik hrvatskog sabora te prijedlog Zakona o suradnji Sabora i Vlade te prijedlog Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika. Dužnosti je na osobni zahtjev razriješen ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka Dubravko Bilić.