c S
Dnevne novosti

Inicijativa "U ime obitelji" predala Saboru potpise i zahtjev za referendum

17.06.2013 07:14 ZAGREB, 14. lipnja 2013.(Hina), Predstavnici Građanske inicijative "U ime obitelji" predali su predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki zahtjev sa 749.316 potpisa kojim se traži raspisivanje referenduma s pitanjem "Jeste li da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca".

Vi ste u skladu s demokratskim standardima to napravili, a mi ćemo paziti da se poslovničke odredbe provedu. Sabor ne daje ocjene niti vrijednosne sudove, mi radimo u skladu s Poslovnikom, standardima i praksom Hrvatskog sabora, rekao je Leko čelnicima Inicijative. Novinarima je pojasnio kako je procedura uobičajena za sve zaprimljene podneske i zahtjeve. "Kad bude zaprimljeno u urudžbenom zapisniku i dobijemo zapisnik o prijemu materijala, proslijedit ćemo ga nadležnim radnim tijelima u Saboru i čekati njihova stajališta", rekao je Leko.

Na pitanje što dalje očekuje uzvratio je kratko: "Ništa ne očekujem, nego da se poštuje Poslovnik". Koordinatorica Inicijative "U ime obitelji" Željka Markić izjavila je novinarima kako 749.316 građana želi da se održi referendum. Očekujemo da će Vlada i Sabor poštivati Ustav i proceduru i raspisati referendum u najkraćem roku, poručila je Markić dodavši kako nema pravno utemeljenog niti pravednog načina da izvršna vlast izbjegne raspisivanje referenduma. "Bilo kakav korak koji bi išao u tom smjeru značio bi ili primjenu političke sile ili nekakvu smicalicu.

Ne očekujem da bilo tko u Hrvatskoj želi napraviti korak unatrag prema totalitarizmu", rekla je Markić. Upitana o proračunu Inicijative odgovorila je kako su raspolagali sa 140.000 kuna, od čega su 40 posto bile donacije građana, a ostalo donacije različitih institucija. Predaji potpisa u zgradi Hrvatskog sabora prethodila je povorka više stotina simpatizera koji su pjevajući u rukama nosili ružičaste i plave balone, te hrvatske zastave, od Zrinjevca do Markova trga. Tako se čula "Vila velebita", "Moja domovina", "Ustani bane" i "Oj hrvatska mati", a kada su se okupili ispred Markove crkve pustili su u zrak goluba i golubicu. "Mnogi od nas se ne poznaju ali smo ujedinjeni oko istog cilja – da u Hrvatskoj svi građani na najdemokratskiji način imaju priliku reći kako žele urediti društvo.

To je pitanje koje je svima jako važno – pitanje braka, obitelji i posvajanja djece", poručila je Markić okupljenim pristašama. Zahvalila im je što su, kako je rekla, podnijeli napade, šikaniranja, omalovažavanja i napade u medijima. Novinare je zanimalo podržava li Inicijativa "U ime obitelji" sutrašnji Gay pride, a Markić je odgovorila kako podupiru pravo svih građana da se izjasne o onome što im je važno. "Nama je važno da se izjasnimo o pitanju braka, drugima je važno nešto drugo, i to pravo imaju svi građani, a nama je drago da ga imaju u demokratskoj Hrvatskoj", kazala je Markić.