c S
Dnevne novosti

ICJ se proglasio nenadležnim za istragu protiv Benedikta XVI.

17.06.2013 07:12 ZAGREB, 15. lipnja 2013.(Hina), Međunarodni kazneni sud (ICJ) u den Haagu odbacio je zahtjev za otvaranjem istrage o odgovornosti pape u miru Benedikta XVI. i drugih dužnosnika Svete Stolice za prikrivanje pedofilije u Crkvi jer za to nije nadležan, prenose talijanski mediji vijest koju je u petak objavio katolički list Avvenire.

"ICJ je odlučio da tvrdnje žrtava o zlostavljanju koje terete Crkvu da nije učinila dovoljno kako bi okončala zlostavljanje, nisu u nadležnosti suda", objavio je sud.

Očitovao se na zahtjev udruge iz New Yorka koja je zatražila da se "slučajevi pedofilije što su ih počinili svećenici sude kao zločin protiv čovječnosti", piše dnevnik Corriere della Sera od petka.Odvjetnik Svete Stolice Jeffrey Lena rekao je da je time ICJ "potvrdio liniju naše obrane", piše Avvenire.

Na Haaškome sudu neće biti procesuirani ni drugi visoki dužnosnici Svete Stolice."Zajednička argumentacija u svim tim slučajevima pogrešna je ideja da su sve stvari kontrolirane iz Rima, što ne odgovara stvarnoj strukturi Crkve", citira Corriere della Sera odvjetnika Lenu.

Hijerarhija koja povezuje Papu i druge biskupe nije monarhijska moć kako to tvrde udruge koje su zatražile suđenje, kaže Lena. Talijanski dnevnik dodaje kako su udruge žrtava najavile da ih ta odluka suda neće zaustaviti već će nastaviti prikupljati druge dokaze.