c S
Dnevne novosti

Leko: očekujem poštivanje demokratskih standarda

18.06.2013 07:20 ZAGREB, 17. lipnja 2013.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je kako očekuje da se poštuju demokratski standardi kada je riječ o inicijativi "U ime obitelji" za raspisivanje referenduma.

"Što god ti standardi izrode u skladu s Ustavom RH, zakonom i odlukama nadležnih tijela treba poštivati", poručio je Leko u emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga" dodajući kako je najvažnije sačuvati da demokratske institucije rade i izgrađuju demokratske standarde "i onda kad nam to paše ali i onda kad nam to ne paše".

Sabor je, potvrdio je Leko, primio zahtjev i potpise za raspisivanje referenduma te su to uputili u saborsku proceduru. "To ide u nadležna radna tijela, a oni bi trebali odlučiti jesu li potpisi u skladu sa Zakon o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave te poslati na provjeru identiteta potpisanih osoba i dobiti odgovor od nadležnih tijela uprave o stanju prikupljenih potpisa", pojasnio je Leko. Osobno, kazao je, ne misli da bi u Ustavu trebalo pisati da je brak zajednica muškarca i žene jer smatra da to i sada stoji u zakonu.

Na pitanje prijeti li nam ustavna kriza i može li predsjednik države raspustiti Sabor ako saborska većina, pozivajući se na neobvezujući mandat, odluči da neće raspisati referendum Leko je uzvratio da je, što se tiče predsjednika Republike, Ustav točno predvidio slučajeve kad se raspušta Sabor. "Ovo nije slučaj kad se raspušta Sabor", rekao je Leko. Upitan koliko je izgledna promjena Zakona o referendumu Leko je kazao kako Zakon o referendumu već dulje vrijeme zahtjeva "uređenje".

"On zaista nije u skladu s Ustavom i što prije do toga dođe to bolje, tako da građani znaju što ih čeka kada se odluče na referendum", rekao je predsjednik Sabora. Za današnju primjedbu nezavisne zastupnice Jadranke Kosor zašto stranka dobiva novac iz proračuna i za zastupnika koji je napustio stranku, Leko je rekao kako misli da je ta odredba donesena dok je Kosor bila predsjednica HDZ-a. "Sada ima drugačiji interes i drugačije predlaže", rekao je Leko dodavši kako nije neustavno "ni ovako niti onako".

O tome ima li hrvatska Vlada snage, po uzoru na Italiju, zaustaviti ovrhe nad stanovima, Leko je ustvrdio da taj proces polako ide u EU, kao i da, što se njega tiče, "mi smo blizu toga da reagiramo na sličan način". Upitan kada se može očekivati u Saboru Zakon o osobnom bankrotu Leko je ustvrdio da se u javnosti stvara percepcija kako bi se tim zakonom puno problema riješilo, no nije siguran hoće li biti tako. "Zakon se radi ozbiljno i doći će u proceduru", najavio je Leko.