c S
Dnevne novosti

Sabor o zaštiti prirode i okoliša

19.06.2013 07:24 ZAGREB, 18. lipnja 2013.(Hina), Sabor će zasjedanje nastaviti objedinjenom raspravom o prijedlozima Zakona o zaštiti prirode i Zakona o zaštiti okoliša.

Na prijedlog zakona o zaštiti prirode, koji ide u saborsku proceduru u drugo čitanje, SDP-ova zastupnica Mirela Holy podnijela je čak 14 amandmana, od kojih se polovica odnosi na osnivanje nacionalne parkovne agencije, a polovica na očuvanje krajobrazne raznolikosti. Ona je nedavno najavila izlazak iz stranke ne prihvate li se njezini amandmani o obvezi osnivanja nacionalne parkovne agencije.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović poručuje pak kako je osnivanje neke agencije bez da se zna kako će izgledati i biti organizirana, srljanje i rizik te derogira postojeći sustav. Suglasan je međutim da se pitanje upravljanja zaštićenim područjima – nacionalnim parkovima i parkovima prirode, treba unaprijediti, pri čemu nije isključio osnivanje agencije ako to pokaže potrebnim stručna analiza.

Konačnim prijedlogom zakona o zaštiti prirode želi se unaprijediti sustav zaštite prirode te održivi razvoj. Predloženim zakonom stvaraju se preduvjeti za proglašenje ekološke mreže Natura 2000 te jasno definiraju rokovi i skraćuje postupak ocjene prihvatljivosti zahvata za ciljeve očuvanja ekološke mreže.

Natura 2000 objedinjuje područja važna za očuvanje europskih ugroženih vrsta i stanišnih tipova te mehanizme za postizanje održivog razvoja i kvalitetnog suživota čovjeka i prirode.