c S
Dnevne novosti

Sabor: Zakonom o nadzoru prometa vojne robe smanjuju se administrativne prepreke za domaće tvrtke

19.06.2013 07:22 ZAGREB, 18. lipnja 2013.(Hina), Saborski klubovi podržali su u poslijepodnevnoj raspravi prijedlog Zakona o nadzoru prometa robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava, složivši se kako će on doprinijeti smanjenju administrativnih prepreka za domaće tvrtke prilikom uvoza i izvoza takve robe u EU.

Predloženim će se zakonom pojednostaviti procedura izvoza i uvoza, a hrvatska vojna industrija postat će operativno konkurentnija, ocijenio je SDP-ov Boris Kovačić. Podsjećajući kako naš obrambeni sektor zapošljava oko tisuću osoba koje participiraju u vojnoj proizvodnji, HDZ-ovac Zvonko Milas naglasio je kako Hrvatska ima dobre preduvjete za razvoj vojne industrije.

Zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić napomenuo je kako se zakonskim izmjenama produžava rok izvozne dozvole sa dosadašnjih šest mjeseci na godinu dana. Sve predložene odredbe usmjerene su na stvaranje djelotvornog pravnog okvira, ali i na povećanje konkurentnosti hrvatskih tvrtki, ustvrdio je Leverić.

Klubovi zastupnika razmotrili su i prijedlog Zakona o normizaciji, pri čemu su HDZ-ovi zastupnici zamjerili jer se radio novi zakon umjesto izmjena postojećeg. Zastupnici su u raspravi upozorili na važnost promicanja uloge normizacije na nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini čime se, složili su se, pridonosi kvaliteti hrvatskog gospodarstva i plasiranju domaćih proizvoda na svjetsko tržište.

Zastupnici su ukratko razmotrili i prijedlog Zakona o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanje sukladnosti, koji predstavlja svojevrsnu podlogu za donošenje pravilnika, a propisuju se tehnički zahtjevi koje proizvodi moraju zadovoljavati.