c S
Dnevne novosti

Sabor: zakoni dobri, upitna praksa

19.06.2013 07:26 ZAGREB, 18. lipnja 2013.(Hina), Prijedlog usklađivanja Zakona o javnoj nabavi s europskim smjernicama te novim Kaznenim zakonom dobio je potporu saborskih klubova.

Po tom prijedlogu, naručitelji će ubuduće moći dobiti uvjerenje iz kaznene evidencije, a utvrde li da je ponuditelj osuđivan za primanje i davanje mita i druga djela gospodarskog kriminala ili zloporabu ovlasti, morat će ga isključiti iz postupka nabave. Novi zakon o javnoj nabavi, koji se primjenjuje od početka ove godine, gospodarskim je subjektima olakšao sudjelovanje u postupcima javne nabave, postupke je učinio transparentnijima i unaprijedio je sustav pravne zaštite, istaknuo je zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić. Uz usklađivanje, predloženi zakon će, kaže Leverić, modernizirati postupke javne nabave, kroz uklanjanje administrativnih barijera.

Mijenja se praksa po kojoj su naručitelji obavezni zbog formalnih pogrešaka odbiti kvalitetnog ponuditelja. Naručitelj će ubuduće od ponuditelja moći zatražiti da dopuni dokumentaciju, što bi naručiteljima trebalo omogućiti odabir najpovoljnije ponude. Ukupna godišnja vrijednost javnih nabava veća je od 26 milijardi kuna, istaknuo je Đuro Popijač koji u ime HDZ-a podržava zakon. Upozorava međutim, da bi mogućnost zaključivanja različitih kriterija za odabir najbolje ponude mogao pojedine ponuditelje staviti u neravnopravan položaj.

Dugogodišnja praksa nametnula je, kaže, najnižu cijenu kao osnovni kriterij odabira najpovoljnije ponude, iako ona ne znači uvijek i najkvalitetniju ponudu. Klubovi HNS-a i SDP-a pozdravljaju unapređenje postupaka javne nabave, ali i upozoravaju kako se u stvarnom životu događaju veliki problemi. Natalija Martinčević (HNS) spominje koncesiju za varaždinski otpad i gotovo jednogodišnji žalbeni postupak, a Igor Rađenović (SDP) nadstrešnice za autobuse i tramvaje u Zagrebu, posao od 60-ak milijuna kuna.

Radilo se o potpuno nepotrebnom predmetu javne nabave, kaže Rađenović i tumači kako europski gradovi, u pravilu, takve nadstrešnice nabavljaju u suradnji s tvrtkama koje se bave reklamiranjem i plakatiranjem. Zagreb je odlučio drukčije, tražilo se da se na natječaj mogu prijaviti samo tvrtke s iskustvom u nabavi komunalne opreme veće od 50 milijuna. Gredelj koji je dobio posao, shvatio je da ne može proizvesti navedene nadstrešnice i posao je ponudio drugom ponuditelju koji ga je obavio ispod tehničkih specifikacija, ali po cijeni iz tendera, kazao je Rađenović. Uz veliko suglasje klubova, Sabor je raspravio i izmjene Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.