c S
Dnevne novosti

Sabor o prekograničnom liječenju

20.06.2013 07:22 ZAGREB, 19. lipnja 2013.Hina, Hrvatski sabor će u nastavku zasjedanja raspraviti prijedlog Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kojim će se građanima, pod određenim uvjetima, omogućiti liječenje u drugim članicama Europske unije (EU) o trošku Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Ukoliko se radi o bolničkom smještaju na najmanje jednu noć ili o uporabi visokospecijalizirane i skupe medicinske opreme, osiguranik će morati zatražiti prethodno odobrenje HZZO-a.

Takvo odobrenje HZZO će moći uskratiti ako procijeni da je planirana zdravstvena zaštita rizična po sigurnost pacijenta ili ako je jednaku uslugu moguće dobiti u ugovornim ustanovama u Hrvatskoj u medicinski opravdanom roku. Što je medicinski opravdani rok, utvrdit će, posebnim pravilnikom, ministar zdravlja.

Odobrenje HZZO-a neće se tražiti za neodgodive zahvate, a osigurana osoba koja je sama snosila trošak liječenja imat će pravo na povrat novca, do visine propisane cjenikom Zavoda.

Vlada u prijedlogu ističe kako ne želi poticati osiguranike da zdravstvenu zaštitu potraže u inozemstvu, nego osigurati sigurnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u Hrvatskoj.