c S
Dnevne novosti

Sabor: zastupnici za povećanje osiguranih depozita

20.06.2013 07:24 ZAGREB, 19. lipnja 2013.Hina, Hrvatski sabor završio je zasjedanje raspravom o prijedlozima izmjena Zakona o osiguranju depozita, po kojima će država ubuduće jamčiti za depozite do 100 tisuća eura, umjesto sadašnjih 400 tisuća kuna.

Zakon je podržao HDZ-ov Ivan Šuker, ocijenivši da će on povećati sigurnost građana i financijskog sektora. Smatra, međutim, da bi visinu osiguranih depozita trebalo utvrditi u kunama. "Iako Hrvatska postaje članica Europske unije (EU) dok ne uđemo u eurozonu ne bismo trebali stavljati eure u svoje zakone", ocijenio je Šuker.

Zastupnici su podržali i prijedlog usklađivanja Zakona o upravnim pristojbama s propisima EU, koji predviđa ukidanje upravnih pristojba za vize za djecu do 12 godina, učenike, studente, osobe koje u Hrvatsku dolaze zbog istraživačkih radova i predstavnike neprofitnih organizacija koji dolaze na seminare i slične događaje.

Upravna pristojba za kratkoročne vize smanjuje se s 520 na 460 kuna, kolika će biti pristojba i za sve druge zahtjeve za vize. Uvodi se obveza plaćanja pristojbe za izdavanje odobrenja za posredovanje u prometu oružjem, kao i za one koji se bave osposobljavanjem građana u rukovanju vatrenim oružjem. Sabor će zasjedanje nastaviti sutra.