c S
Dnevne novosti

Ostojić: odluka o ništetnosti Kolektivnog ugovora pokazatelj uvođenja reda u zdravstvo

21.06.2013 07:14 ZAGREB, 20. lipnja 2013.Hina, Ministar zdravlja Rajko Ostojić ustvrdio je u četvrtak kako je presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je potvrđena prvostupanjska presuda Općinskog suda da je Kolektivni ugovor u zdravstvu ništetan, pokazatelj uvođenja reda u zdravstveni sustav.

Ministar Ostojić je novinarima nakon sjednice Vlade rekao kako ta presuda ne znači da je država pobijedila sindikate nego da je "pobijedila pravda i zakon". Poručio je da će njegovo ministarstvo postupiti sukladno odluci suda koji je ugovor proglasio ništetnim. Ugovor je potpisao bivši ministar zdravstva Darko Milinović u vrijeme tzv. tehničke vlade, a Ostojić je naglasio kako su na to cijelo vrijeme upozoravali. "Na to smo cijelo vrijeme upozoravali, na protustavane, nezakonite odluke. Netko stvara nered, a na nama je da napokon uvodimo red i to uvodimo", rekao je.

Upitan što će biti s novcima koji su temeljem ugovora isplaćivani, odgovorio je da izrađuju "protokol zajedno s DORH-om" i "sve moguće scenarije" te potvrdio da je jedan od mogućih scenarija i to da će oni kojima su bili isplaćivani dodaci taj novac morati vratiti. Riječ je o novcima koji su se zdravstvenim djelatnicima, temeljem spornog kolektivnog ugovora, isplaćivali za dodatke na plaće, to jest dežurstava i pripravnost. Radi se, rekao je Ostojić, na godišnjoj razini o 840 milijuna kuna, a za šest mjeseci ukupno je isplaćeno 420 milijuna kuna. Najavio da će vrlo skoro, za dan-dva, javnost biti obaviještena koji je scenarij najizgledniji. "Neki rade nered, a na nama je da radimo red", zaključio je ministar zdravlja Rajko Ostojić.