c S
Dnevne novosti

Ministarstvo: Plan 21 ne predviđa osnivanje Agencije

24.06.2013 07:15 ZAGREB, 21. lipnja 2013.(Hina), Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u priopćenju ističe da u Planu 21 ne stoji osnivanje Nacionalne parkovne agencije te, s tim u vezi, upućuje na 6. poglavlje "Politika zaštite okoliša, prirode i prostora" Plana 21 .

Uz napomenu da su u Hrvatskome saboru u petak izglasani Zakon o zaštiti prirode i Zakon o zaštiti okoliša, ministarsvo dodaje da je, nakon što nije prihvaćen amandman Mirele Holy vezan uz osnivanje Nacionalne parkovne agencije, a Holy potom i objavila da napušta SDP, ministar Mihael Zmajlović izjavio kako mu je žao što je Mirela Holy donijela takvu odluku te da je "prevladala njezina tvrdoglavost, a ne zdrav razum". Ministarstvo ukazuje i na dio preporuke "Jačanje institucionalne održivosti nacionalnih zaštićenih područja - Prikaz alternativnih institucionalnih modela" što su je izradili stručnjaci toga ministarstva i UNDP-a (Program Ujedinjenih naroda za razvoj), a koji se odnosi na osnivanje Nacionalne parkovne agencije.

U toj preporuci stoji da "osnivanje zasebne konsolidirane vladine agencije s odgovornostima za planiranje i operativno upravljanje zaštićenim područjima može rezultirati značajnim poboljšanjem učinkovitosti upravljanja sustavom zaštićenih područja". Ali se i ističe kako "socijalni, ekonomski i politički troškovi postizanja tako nečega nedvojbeno nisu opravdani". Zato stručnjaci preporučuju da "fokus ne bude na institucionalnoj reformi, nego na rješavanju temeljnih slabosti svojstvenih sadašnjem institucionalnom okviru".