c S
Dnevne novosti

U Zagrebu 30. lipnja više od 30 šefova država ili vlada

24.06.2013 07:10 ZAGREB, 21. lipnja 2013.(Hina), Središnju proslavu ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU-a 30. lipnja na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu uveličat će 16 predsjednika država, tri predsjednika parlamenta, 15 predsjednika vlada, 10 prvih potpredsjednika vlada i 11 ministara vanjskih poslova, izjavio je u petak u Zagrebu na tiskovnoj konferenciji predsjednik Radne skupine za obilježavanje pristupanja Hrvatske EU Tomislav Saucha.

"Od potvrđenih dolazaka, imamo 16 predsjednika država, tri predsjednika parlamenta, 15 predsjednika vlada, 10 prvih potpredsjednika vlada i 11 ministara vanjskih poslova. Ukupni broj stranih gostiju do sada je oko 120", rekao je Saucha. Iz institucija Europske unije svoj su dolazak, među ostalima, potvrdili predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Na središnjoj proslavi iz zemalja EU-a očekuju se predsjednici Rumunjske, Grčke, Italije, Litve, Cipra, Češke, Slovenije i premijeri Poljske, Latvije, Mađarske, Belgije, Slovačke, Malte te austrijski kancelar i njeemačka kancelarka Angela Merkel.

Kada su u pitanju zemalje jugoistočne Europe, one će na svečanosti biti zastupljene na razini predsjednika, premijera, potpredsjednika vlade i ministara vanjskih poslova. Svoj su dolazak potvrdili i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i predsjednica Kosova Atifeta Jahjaga. Na pitanje novinara je li dolazak Tomislava Nikolića definitivan, Saucha je odgovorio da je "za njega ispunjen registracijski obrazac. Dakle, mi smatramo to službenom potvrdom i veselimo se svima koji će doći". Proslavi će također nazočiti posebni izaslanik pape Franje kardinal Giovanni Lajolo, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a Philip Reeker i kanadska ministrica rada Lisa Raitt. Zasad nema potvrde dolazaka iz Velike Britanije, Francuske i Turske. Što se tiče troškova proslave koji su po planu iz svibnja bili predviđeni na 5,2 milijuna kuna, oni će biti viši za 10 do 15 posto.

Saucha je rekao da je proračun "u potpunosti prilagođen trenutku u kojem živimo", a da će ukupni troškovi biti objavljeni po završetku događaja. Očekuje se da će strani gosti početi dolaziti u Zagreb 30. lipnja od 11 sati, a prije toga, u 10 sati izaslanstvo hrvatske vlade položit će vijence na Mirogoju u čast poginulim braniteljima. Gosti se od 18.30 počinju okupljati u Banskim dvorima, a za 20 sati je predviđeno zajedničko fotografiranje šefova izaslanstava na Trg svetog Marka. Ubrzo nakon toga gosti idu na večeru za službene uzvanike u Klovićevim dvorima.

U 20.30 sati na Trgu bana Jelačića počinje pretprogram za građane, a u 23 sata kreće središnji dio svečanosti. Tijekom središnje svečanosti predviđeni govornici su: premijer Zoran Milanović, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, zamjenik irskog premijera Eamon Gilmore (u ime zemlje koja završava predsjedanje EU-om), litavska predsjednica Dalia Grybauskaite (u ime zemlje koja preuzima predsjedanje EU-om), predsjednik Europskog Vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i zaključno, hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

U pretprogramu će nastupiti puhački orkestar ZET-a, Marko Tolja i Jazz orkestar HRT-a, Jinx, TBF i DJ Švec. U Zagrebu će biti organizirani i popratni događaji pa će se tako na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) održati predstavljanje proizvoda braniteljskih zadruga, a na Zrinjevcu će biti štandovi s otočkim proizvodima. Redateljica središnjeg dijela svečanosti Dora Ruždjak Podolski rekla je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa Sauchom da u cijelom programu sudjeluje ukupno 681 izvođač. Program se zasniva na vrijednostima hrvatskih zaštićenih kulturnih dobara, uključujući UNESCO-ovu reprezentativnu listu, rekla je Ruždjak Podolski. Po njezinim riječima "zadaća je bila da se tradicija kontrapunktira sa suvremenošću".

Hrvatska je četvrta na svijetu po brojnosti tih dobara, istaknula je. Govoreći o programu, koji će se odvijati na četiri pozornice, Ruždjak Podolski je rekla da je on povezan u dramaturšku cjelinu s ciljem isticanja reprezentativnosti Hrvatske na području glazbe, književnosti i znanosti, a da se izrazita vizualnost postiže 'mappingom' i video projekcijama na zgradama Trga tijekom cijelog događaja. "Mi bismo željeli ovom našom proslavom veličati upravo čovjeka i njegov rad kao mogućnost za život", naglasila je Ruždjak Podolski.

Transformator Nikole Tesle, kao primjer izuzetnosti hrvatskog stvaralaštva, bit će donesen na Trg kako bi obilježio "jedan važan trenutak prije samog ulaska u EU". U ponoć će se izvesti Oda radosti uz sudjelovanje zbora HRT-a, vokalnog ansambla Antiphonus, zbora Concordia Discors, zbora HNK Zagreb i simfonijskog orkestra HRT-a, a video linkom će se uključiti zbor HNK u Splitu na rivi, zbor HNK u Osijeku na Tvrđi te mješoviti zbor Libertas u Dubrovniku koji će biti na stepenicama crkve svetoga Vlaha, najavila je. Također će biti uključenje video linkom na granice, Bajakovo i Breganu. Na Bregani će se simbolično skinuti tabla 'carina', a na Bajakovu će se otkriti tabla EU-a, na ulasku u Hrvatsku, rekla je Ruždjak Podolski.

Za praćenje središnje proslave u Zagrebu akreditirano je više od 500 domaćih novinara, a Saucha je najavio da će se za nekoliko dana održati još jedna tiskovna konferencija tim povodom. U zemljama EU-a također će biti proslava ulaska Hrvatske u punopravno članstvo. Hrvatska veleposlanstva će u gotovo svakom glavnom gradu organizirati objedinjena događanja poput koncerata ili izložbi povodom Dana državnosti RH i ulaska u EU.