c S
Dnevne novosti

Sabor u srijedu o suradnji s Vladom u europskim poslovima

26.06.2013 07:20 ZAGREB, 25. lipnja 2013.(Hina), Hrvatski sabor u srijedu će raspravljati o konačnoj verziji zakona koji uređuje suradnju Sabora i Vlade u europskim poslovima i ovlasti Sabora u tim poslovima.

O toj verziji zakona prošlog je tjedna postignut visok stupanj suglasnosti u saborskim radnim tijelima. Oporba je, naime, načelno zadovoljna rješenjima koja obvezuju premijera i Vladu da o EU pitanjima, poglavito sastancima Europskog vijeća, češće nego je prvotno bilo predviđeno komuniciraju sa Hrvatskim saborom i Odborom za europske poslove koji se osniva. Premijer će tako jednom godišnje morati izvjestiti Sabor o sastancima Europskog vijeća u protekloj godini, dok će nakon svakog sastanka Vijeća u roku 15 dana pisano o tome izvijestiti Odbor za europske poslove.

Vlada će pak uoči svakog sastanka Europskog vijeća Odboru pisano dostaviti dnevni red i druge prateće dokumente te, ako postoji, nacrt zaključka Vijeća. Premijer će po potrebi, na poziv predsjednika Sabora, na sjednici Sabora ili Odbora predstaviti stajališta Republike Hrvatske na sastanku Europskog vijeća ili podnijeti izvješće o održanim sastancima Vijeća. Predlagatelj spomenutog zakona saborski je Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a zakon stupa na snagu 1. srpnja ove godine. Djelovanje Sabora u europskim poslovima uređuje i novi Poslovnik čiji će se konačni prijedlog ovaj tjedan, također, naći pred zastupnicima. Osniva se Odbor za europske poslove koji postaje središnje tijelo za obavljanje europskih poslova Sabora.

Odbor će donositi Radni program za razmatranje stajališta Republike Hrvatske, razmatrati izvješća Vlade o sastancima Vijeća EU, sudjelovati u postupku predlaganja hrvatskih kandidata za tijela i institucije EU itd. Imat će predsjednika, 14 članova i dva potpredsjednika – po jednog iz pozicije i opozicije, svi drugi odbori imat će po jednog potpredsjednika. Odbor će imati i šest vanjskih članova iz reda javnih, znanstvenih i stručnih djelatnika, a na svoje će sjednice pozivati i članove Europskog parlamenta iz Republike Hrvatske. Poslovnik je predložio Odbor za Ustav, a na snagu stupa 1. srpnja.