c S
Dnevne novosti

Pusić: Hrvatska će sudjelovati u programu zapošljavanja mladih

26.06.2013 07:16 LUXEMBOURG, 25. lipnja 2013.(Hina), Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u utorak u Luksemburgu, gdje sudjeluje na sastanku Vijeća za vanjske poslove (FAC) EU-a, kako je za Hrvatsku posebno zanimljiva bila tema zapošljavanja mladih, te da će Hrvatska sudjelovanjem u tome programu pomoći zapošljavanju mladih.

Među tri ključne teme na sastanku toga ijeća, koje priprema dnevni red za sastanak Europskog vijeća, prema riječima Pusić najzanimljivije je zapošljavanje mladih, a ministri su osim toga razgovarali i o višegodišnjem financijskom okviru te o proširenju Unije."Što se tiče Hrvatske, posebno je interesantna tema zapošljavanje mladih, iako naravno sve tri teme za nas imaju direktne posljedice i za nas su vrlo važne", rekla je Pusić, dodajući da će Hrvatska "moći sudjelovati u tome programu, pomoći zapošljavanja mladih".

"U proračunu EU-a za to je izdvojeno otprilike šest milijardi eura, s prijedlogom da se većina tih sredstava iskoristi u prve dvije godine slijedećeg proračuna, dakle 2014. i 2015., a odnosi se na sve zemlje ili regije u kojima je nezaposlenost mladih iznad 25 posto, što znači da će Hrvatska biti kvalificirana, na žalost, za tu vrstu pomoći", rekla je Pusić. Ona procjenjuje da će Hrvatskoj ta pomoć mnogo značiti glede smanjenja problema nezaposlenosti i u cilju zapošljavanja mladih.Kad je riječ o daljnjem proširenju EU, ministrica je izjavila da je ta tema izazvala živu raspravu i da je pokazala različita stajališta o početku pristupnih pregovora sa Srbijom i o početku pregovora o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Kosovom.

"Hrvatska daje podršku da se Srbiji da konkretan datum za početak pregovora i da Kosovo počne pregovarati o SSP-u, za što postoji potpuna suglasnost u komisiji, da su i jedna i druga zemlja spremne za taj početak", rekla je Pusić. O višegodišnjem financijskom okviru "gotovo je postignut dogovor", rekla je Pusić, podsjećajući da je to za Hrvatsku vrlo važno s obzirom da to znači mogućnost normalnog funkcioniranja u tom financijskom paketu od dana ulaska u Uniju.