c S
Dnevne novosti

Nacionalno vijeće: potpora samo usklađivanju s EU Zakona o odgoju

26.06.2013 07:16 ZAGREB, 24. lipnja 2013.(Hina), Nacionalno vijeće podržalo je predloženu izmjenu Zakona o odgoju i obrazovanju kojom bi se i strancima, koji nezakonito borave u Republici Hrvatskoj, omogućilo pohađanje nastave u osnovnom obrazovanju, no dio zakonskog prijedloga koji se odnosi na kurikulume, ne podržava.

Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje je u okviru javne rasprave razmotrilo prijedlog izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju i preporučilo za daljnju saborsku proceduru usklađivanje s propisima EU, to jest omogućavanje nastave i strancima koji nezakonito borave u Hrvatskoj. Ostalih šest članaka, kojima predlagač želi preciznije urediti odrednice iz postojećega zakona koje se odnose na propisivanje vrsta kurikuluma, njihovoga sadržaja te načina njihova donošenja kao i donošenja kurikulumskih dokumenata temeljem kojih se ostvaruje odgoj i obrazovanje u osnovnoj i srednjoj školi, Nacionalno vijeće ne podržava, zato što se zalaže za cjelovni pristup kurikularnoj reformi, kaže se u večerašnjem priopćenju koje je potpisala predsjednica Nacionalnog vijeća dr. Jasna Krstović.

Vijeće se zalaže za afirmaciju cjelovitog pristupa u procesima kurikularne reforme, što je u suprotnosti s idejom partikularnih intervencija u dijelove dokumenata kojima se uređuje to važno pitanje. Također, ocjenjuje da predložene odrednice temeljnih pojmova nisu u suglasju s načelima znanosti i struke te da se "njima zbunjuje i otvara prostor za nerazumijevanje suštine stvari". Zbog važnosti izmjena i dopuna koje se predlažu, posebice u dionici vezanoj uz kurikularne odrednice, Nacionalno vijeće hitni postupak smatra neprihvatljivim.

Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje je stručno i strateško tijelo koje prati kvalitetu sustava predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja. Vijeće ima predsjednicu i četrnaest članova, od kojih je šest iz reda sveučilišnih profesora i znanstvenika, šest iz reda odgojno-obrazovnih radnika te dva člana izvan sustava odgoja i obrazovanja.