c S
Dnevne novosti

Sabor nastavlja rad raspravom o trošarinama

27.06.2013 07:20 ZAGREB, 26. lipnja 2013.(Hina), Zaključenjem rasprava o nizu zakonskih prijedloga, od kojih većina nije izazvala raspravu malobrojnih zastupnika, u srijedu oko 21.30 prekinuta je sjednica Hrvatskog sabora, a nastavak rada Sabora predsjednik Josip Leko zakazao je za četvrtak ujutro u 9.30 sati, raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama.

Većina razmatranih zakona usvaja se po hitnom postupku zbog usklađivanja s europskim zakonodavstvom i prema tvrdnjama predlagača ne unosi bitne sadražajne promjene. Sudjelujući u raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti zastupnik HDZ-a i potpredsjednik Sabora Željko Reiner kritizirao je Vladu da koristi izgovor prilagodbe europksom zakonodvstvu za parcijalno rješavanja unutrašnjih problema, umjesto da temeljito sredi stanje u zdravstvu.

Upozorio je na neujednačene kurikulume na medicinskim fakultetima, koji stvaraju dvije različite kategorije studenata – jedne za koje trebaju imati staž i druge koje ne trebaju te da „gura“ u zakon sanacije zdravstvenih ustanova, čiji će se dugovi gomilati kao i do sada. Iz Kluba zastupnika SDP-a su mu odgovorili da ti problemi postoje još iz vremena HDZ-ove Vlade i da na ovaj način vlast postupno uklanja prepreke za njihovo rješavanje.

Prijedlog zakona o morskom ribarstvu izazvao je kratku raspravu u dijelu koji se odnosi na mogućnost ribarenja u zaštićenim područjima gdje postoje uzgajališta školjaka, a rasprava o prijedlogu Zakona o nadzoru državne granice zaključena je bez javljanja zastupnika. Usvojen je i paket zakona koji se tiču hrane, te dva zakona o provedbi europskih uredbi, jedne koja se odnose na gnojiva i druge o prekongraničnom prijenosu genetski modificiranih organizama.