c S
Dnevne novosti

Višesatna rasprava o novom Poslovniku Sabora

27.06.2013 07:14 ZAGREB, 26. lipnja 2013.(Hina), Višesatna rasprava o novom Poslovniku o radu Sabora, koja se vodila pred petnestak članova Sabora, kretala se između oporbene kritike da će novi Poslovnik oduzeti i umanjiti prava zastupnika i istupa članova parlamentarne većine, koji su tvrdili da Poslovnik unosi nove kvalitete i čini učinkovitijim rad Sabora.

U ime Kluba zastupnika Hrvatskih laburista Dragutin Lesar je kazao da Prijedlog poslovnika oduzima pravo govora zastupnicima i daje veću ulogu Vladi. Vlada ima mogućnost blokirati svaki prijedlog na Saboru, a saborska većina pokuzuje ovim pravilnikom mišiće oporbenoj manjini, kazao je i najavio da će se Labursti ponašati u skladu s postojećim Poslovnikom i ignorirati novi Poslovnik. Ovakav poslovnik nećemo trpjeti, zaključio je Lesar. Slično je najavio i Davorin Mlakar u ime Kluba zastupnika HDZ-a.

Inzistiranje na tom tekstu natjerat će zastupnika da rade po odredbama starog Poslovnika, kazao je Mlakar upozorivši da saborski zastupnici postaju drugorazredni u političkom životu. Optužio je vladajuće za „besraman pokušaj“ da dodatno učine potpuno neinteresantnim rasprave u Saboru te, kako je rekao, da kastriraju sve zastupnike jer im onemogućavaju da govore. Goran Beus Richembergh uzvratio je u ime Kluba zastupnika HNS-a da je Poslovnik dobar jer je uvažio 17 vrlo važnih prijedloga iz rasprave, te uveo izvješće Vlade koje je HNS predlagao u prošlom sazivu Sabora ali ga je Vlada bila odbila.

Zbog toga, kaže, HNS podržava ovakav Poslovnik. Raspravu je zaključio SDP-ov zastupnik Peđa Grbin koji je ustvrdio da pored pozitivnih obilježja Poslovnika, koji su navedeni u raspravi, čeka niz amadamnana za kojih se dio nada da će biti usvojen i da će novi Poslovnik o radu Sabora „biti bolji od postojećeg“.