c S
Dnevne novosti

Politički dogovor o EU proračunu za 2014.-2020.

28.06.2013 07:13 BRUXELLES, 27. lipnja 2013.(Hina/AFP),  Predsjednici triju institucija Europske unije (EU), Europske komisije, Vijeća i Europskog parlamenta, u četvrtak su priopćili da su postigli politički dogovor o proračunu od 960 milijardi eura za razdoblje od 2014. do 2020.

Taj dogovor, postignut nekoliko sati prije početka europskog summita, još mora potvrditi kvalificirana većina od 745 zastupnika Europskog parlamenta, upozorio je njegov predsjednik Martin Schulz. "To nije kompromis kojeg je lako prihvatiti... ja mogu živjeti s tim dogovorom i mogu ga braniti, ali se treba boriti da dobije potporu većine zastupnika", kazao je Schulz na zajedničkoj konferenciji za novinare s irskim premijerom Endom Kennyjem i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Sastanak predsjednika klubova zastupnika Europskog parlamenta sazvan je oko podneva kako bi se proučio spomenuti politički dogovor oko proračuna. Schulz je izrazio nadu da će parlament podržati taj proračun. Barosso je kazao da je politički dogovor predsjednika triju institucija "kompromis" koji predviđa velike mogućnosti za fleksibilnost koju je tražio Europski parlament. Dosad se neiskorištena sredstva nisu mogla prebaciti u sljedeću godinu niti premještati iz jedne politike u drugu, već su se vraćala zemljama članicama. EP je tražio fleksibilnost u tom smislu, a zemlje članice tražile su da se ograniči u vremenu i svotama.