c S
Dnevne novosti

U ponedjeljak u Haagu počeo djelovati tzv. rezidualni mehanizam

02.07.2013 07:12 ZAGREB, 1. srpnja 2013.(Hina), Nasljednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju tzv. rezidualni mehanizam (MICT), koji će dovršiti zadaće ICTY-ja nakon okončanja njegova mandata krajem 2014. godine, započeo je u ponedjeljak s radom u Haagu.

Podtajnica Ujedinjenih naroda za pravne poslove Patricia O’Brien na obilježavanju početka rada rezidualnog mehanizma u Haagu istaknula je da je ICTY osigurao da mnogi od najodgovornijih na najvišim razinama vlasti na području bivše Jugoslavije odgovaraju za teške zločine. ICTY je pokazao da "nitko nije iznad zakona iako za pravdu treba vremena", poručila je O'Brien. Rezidualni mehanizam vremenski će se preklopiti sa završetkom rada ICTY-ja.

Dok bi ICTY trebao dovršiti sve prvostupanjske postupke do kraja svog mandata 31. prosinca 2014. već se sada zna da će u nadležnosti rezidualnog mehanizma biti vođenje žalbenih postupaka u nekoliko predmeta među kojima su "Karadžić", "Mladić", "Hadžić", "Prlić i drugi" i "Šešelj". Mehanizam će nastaviti raditi sve dok Vijeće sigurnosti UN-a ne donese odluku o njegovu zatvaranju, a napredak njegova rada razmatrat će se prvi puta 2016. godine i nakon toga svake dvije godine.

U nadležnosti rezidualnog mehanizma bit će i eventualno ponavljanje suđenja ukoliko to naloži žalbeno vijeće te zahtjevi za preispitivanjem presuda. Mehanizam će i nadgledati izdržavanje kazni te odlučivati o zahtjevima za pomilovanje ili ublažavanje kazne onih koji izdržavaju kazne. Institucija će imati stalnog predsjednika i tužitelja - sadašnjeg predsjednika ICTY-ja Theodora Merona a za tužitelja je imenovan Hassan B. Jallow iz Gambije.

Predsjednik MICT-a i ICTY-ja Theodor Meron na svečanosti u Haagu je kazao kako mehanizam iako puno manjeg opsega nago ICTY ima iznimno važnu ulogu jer mora osigurati potporu žrtvama zločina i svjedocima te osigurati da arhiv ICTY-ja bude na raspolaganju pravnoj zajednici kao i da osuđene osobe, nakon zatvaranja ICTY-ja, imaju instituciju kojoj se mogu obratiti.