c S
Dnevne novosti

Špijunska afera: sastanak veleposlanika EU-a

03.07.2013 07:10 BRUXELLES, 2. srpnja 2013.(Hina/AFP), Veleposlanici zemalja članica EU-a sastat će se u četvrtak kako bi razmijenili informacije o optužbama protiv SAD-a za špijunažu, ali vjerojatno neće donijeti zajedničko stajalište kao što bi to voljela Francuska, kazali su iz više europskih diplomatskih izvora.

Na sastanku će glavni izvršni tajnik europske Službe za vanjske akcije Pierre Vimon izvijestiti veleposlanike o svom sastanku u ponedjeljak s veleposlanikom SAD-a u EU Williamom Kennardom, pojasnio je europski izvor. "Ali, zauzimanje zajedničke pozicije, to će biti teško", kažu izvori.

Francuski predsjednik Francois Hollande želi "koordinirani zajednički stav Europe u odnosu na zahtjeve koje smo formulirali i objašnjenja koje trebamo zatražiti" od SAD-a. Međutim, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy zalaže se za suzdržanost. "Treba imati sve informacije prije nego krenemo s optužbama", preporučio je u utorak pred Europskim parlamentom.

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders rekao je da će biti potrebne konzultacije ministara EU-a ako se optužbe pokažu točnima. U tom slučaju, njemačka vlada traži "jednoglasnu" europsku reakciju. Brojne države slažu se da je potrebno pričekati, a neke su i uvjerene da će SAD raspršiti sumnje svojih europskih saveznika.

U međuvremenu, Europska komisija sa svoje je strane ocijenila da to pitanje ne bi trebalo usporiti pregovore oko sporazuma o slobodnoj trgovini SAD-EU koji bi sljedećeg tjedna trebali početi u Washingtonu