c S
Dnevne novosti

Čelnici EU-a obećali snažniju borbu protiv nezaposlenosti mladih

04.07.2013 07:08 BERLIN, 3. srpnja 2013.(Hina/Reuters), Europski čelnici obećali su u srijedu da će pojačati borbu protiv nezaposlenosti mladih, no nisu ponudili nikakve nove mjere niti novac na sastanku koji su kritičari ocijenili kao "predstavu za javnost" namijenjenu isključivo tome da se njemačka kancelarka Angela Merkel uoči izbora u rujnu prikaže kao braniteljica nezaposlenih Europljana.

Kancelarka, koja je zbog ustrajanja na mjerama štednje u vrijeme krize eurozone navukla bijes teško pogođenoga juga Europe, ugostila je 20-tak svojih kolega, samo tjedan nakon što se Europska unija dogovorila da će u iduće dvije godine utrošiti dvije milijarde dolara za smanjenje nezaposlenosti mladih.

Nekoliko stotina ljudi prosvjedovalo je ispred ureda njemačke kancelarke noseći transparente na kojima je pisalo "Mladi Europljani trebaju više od Merkeličina toplog zraka!". Na konferenciji za novinare nakon sastanka, Merkel je istaknula kako je potrebno donijeti učinkovitija radna pravila te edukativne programe. Ipak, europski čelnici nisu rekli nikakve pojedinosti, najavivši tek da će u studenome procijeniti napredak.

"Sami smo si postavili visoke zahtjeve, jer znamo da su očekivanja od današnjeg sastanka velika", rekla je Merkel. "Jasno je da ne možemo rješiti problem preko noći, ali moramo ostvariti napredak do idućega sastanka", dodala je.

Berlinski summit održan je u vrijeme teške političke krize u Portugalu, čija je vlada na rubu pada nakon što je nekoliko ministara dalo ostavku zbog neslaganja s mjerama štednje koje traže europski partneri poput Njemačke te Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond.

Predsjednik portugalske vlade Pedro Passos Coelho, koji je također bio na sastanku, rekao je novinarima kako ne namjerava dati ostavku unatoč odlasku nekoliko vladinih ministara.