c S
Dnevne novosti

Mimica: U EK se još ne razgovara o zakonu o provedbi EUN-a

04.07.2013 07:12 BRUXELLES, 3. srpnja 2013.Hina, Europski povjerenik Neven Mimica izjavio je u srijedu u Bruxellesu da se unutar Europske komisije još ne razgovora o usklađenosti hrvatskog zakona koji regulira provedbu Europskog uhidbenog naloga (EUN), ali da je siguran da postoji spremnost da se o tome razgovora.

"Ta rasprava još nije počela i nisam imao prigodu razgovarati sa svojim kolegama konkretno o toj temi. Ali, ono u što sam siguran jest da je Europska komisija spremna sjesti s predstavnicima Hrvatske, razgovarati i čuti argumente kako bi se onda vidjelo može li se ta argumentacija uklopiti u europska pravila", rekao je Mimica, koji je bio gost na domjenku koji su u čast hrvatskog ulaska u EU zajednički organizirala četiri regionalna predstavništva pri EU-u - Istarske županije, austrijske savezne države Koruške, Kantona Sarajevo i talijanske regije Friuli Venezia Guilie.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je neposredno nakon što je Sabor izglasao zakon prema kojem se Europski uhidbeni nalog ne primjenjuje na djela počinje prije 7. kolovoza 2002. da je Hrvatska spremna ući u raspravu s Europskom komisijom o tome je li moguće uvesti vremensku odrednicu od kada se primjenjuje Europski uhidbeni nalog, u kojoj se može pokazati da je jedna ili druga strana u krivu. Europska komisija se u više navrata očitovala da takvo vremensko ograničenje nije moguće.

Mimica je u ponedjeljak službeno postao povjerenik Europske komisije za zaštitu potrošača, a u utorak je prvi put sudjelovao na redovitoj tjednoj sjednici Komisije. Komisija svoje sjednice održava srijedom u svom sjedištu u Bruxellesu, osim kada u Strasbourgu traje plenarna sjednica Europskog parlamenta kada se sastaje utorkom u Strasbourgu.

"Prvi dani moga mandata i početak hrvatskog mandata u EU-u obilježeni su dobrodošlicom i dobrim željama. U razgovorima sa svojim kolegama povjerenicima naišao sam na srdačnu dobrodošlicu", rekao je Mimica, prvi hrvatski povjerenik u Europskoj komisiji.