c S
Dnevne novosti

U Hrvatskoj 2088 osuđenika umjesto u zatvor radi za opće dobro

04.07.2013 07:16 ZAGREB, 3. srpnja 2013.(Hina), U Hrvatskoj se trenutno izvršava 2088 presuda kojima je umjesto novčanih ili blažih zatvorskih kazni izrečen rad za opće dobro, rečeno je u Ministarstvu pravosuđa na dodjeli zahvalnica ustanovama koje su prošle godine imale najviše takvih osuđenika.

"To su ljudi koji su zgriješili i bitno je da je vidljivo da plaćaju svoj dug", kazao je ministar Orsat Miljenić. Dodao je kako praksa pokazuje da nije bilo ni jednog problema s osuđenicima na radu za opće dobro. Katarina Radat iz zagrebačkog Dobrog doma rekla je da nisu imali problema s osuđenicima jer su napravili dobre pripreme. U pojedinim slučajevima osuđenici su kasnili ili nisu najavljivali izostanak, ali su dovedeni u red u suradnji s uredom za probaciju, kazala je.

Radat je predstavnica jedne od 10-ak ustanova koje su dobile zahvalnicu dok će za ostalih 225 koje su lani surađivale s probacijskim uredima na izvršavanju rada za opće dobro zahvalnice biti poslane poštom. Iako se sankcija rada za opće dobro u Hrvatskoj počela izvršavati od 2001. tek je formiranjem profesionalne probacijske službe izvršavanje takvih sankcija zaživjelo u punom smislu.

Rad za opće dobro izvršava se dobrovoljno i besplatno u humanitarnim, ekološkim i komunalnim djelatnostima, kao što su domovi za starije, pučke kuhinje, centri za terapiju i rehabilitaciju, bolnice, dječji vrtići, centri za odgoj mladih i slično.

Radat je ispričala novinarima da u njihovoj ustanovi, koja obavlja usluge prehrane u pučkoj kuhinji, osuđenici peru suđe, čiste i uređuju vanjske i unutarnje prostore. Riječ je o osobama koje su osuđene zbog prevara, sitnih krađa i uništavanja imovine. Od 37 osuđenika samo su tri žene.

Radom za opće dobro sud može zamijeniti kaznu zatvora u trajanju do jedne godine ili novčanu kaznu. Jedan od najpoznatijih osuđenika koji je jednogodišnju kaznu zatvora zbog slučaja "Planinska" zamijenio radom za opće dobro je bivši HDZ-ov ministar Petar Čobanković. Velika vrijednost rada za opće dobro je u tome što se osuđenik, kojem je u određenim uvjetima ograničena sloboda ne isključuje iz društva, već zadržava svoje radno mjesto, bračnu, roditeljsku i drugu ulogu, te doprinosi dobrobiti cijele zajednice, kažu u Ministarstvu.