c S
Dnevne novosti

Slovenska vlada nudi odštetu "izbrisanima"

05.07.2013 07:10 LJUBLJANA, 4. srpnja 2013.Hina, Slovenija će izdvojiti 76 milijuna eura za odštete neslovencima iz bivših jugoslavenskih republika koje je početkom 1992. "izbrisala" iz registra stanovništva makar su tada živjeli u Sloveniji, a odštete od 40 eura za svaki dan kad su bili bez ikakva statusa dobit će oko 8000 od ukupno skoro 26.000 osoba koje su tom mjerom bile pogođene, predviđa zakon koji će slovenska vlada poslati u parlament, kako bi bio usvojen ove godine.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Gregor Virant izjavio je u četvrtak da su očekivanja predstavnika "izbrisanih" viša, ali da bi vlada pristajanjem na sve njihove zahtjeve ugrozila javne financije, te zato predlaže da parlament prijedlog zakona prihvati. Za ispunjenje svih zahtjeva "izbrisaniih" trebalo bi nam milijardu eura, a tog novca nemamo, rekao je Virant, dodavši da očekuje kako će se s rješenjem za odštete u zakonu koji je predložen složiti i Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Taj sud je lani Sloveniji naložio da do 26. lipnja ove godine donese shemu odšteta za "izbrisane", s čime se kasni. Istom je presudom Europski sud za ljudska prava Sloveniji naložio da nekolicini pojedinaca iz skupine "izbrisanih" koji su je u Strasbourgu tužili zbog kršenja ljudskih prava, isplati po 20.000 eura na ime nematerijalne štetu koja im je "brisanjem" bila počinjena.

Prema zakonskom prijedlogu koji predlaže vlada premijerke Alenke Bratušek, na odštetu bi imalo pravo oko 8000 od ukupno 25.671 osobe pogođene "brisanjem" iz registra stanovništva, što je u svojim odlukama kao mjeru bez zakonske osnove proglasio i slovenski ustavni sud i na što su svih proteklih godina upozoravale međunarodne organizacije za ljudska prava.

Odšteta od 40 eura za svaki dan od brisanja iz stalnog registra stanovništva, pa sve do stjecanja slovenskog državljanstva ili dobivanja ponovne dozvole za boravak u Sloveniji odnosi se na oko 8000 ljudi, a dosta slučajeva je u zastari, prenose slovenski mediji. Oni "izbrisani" koji ponudom vlade o kojoj se još mora izjasniti parlament ne bi bili zadovoljni, morali bi štetu pretrpljenu u vrijeme kad su bili bez ikakva statusa i dokumenata dokazivati u posebnom postupku odgovarajućim dokumentima, na primjer potvrdama o dodatnim troškovima liječenja ili školovanja.