c S
Dnevne novosti

Sabor: prisegnuli novi zastupici

08.07.2013 07:20 ZAGREB, 5. srpnja 2013.(Hina), U Saboru su prisegnuli Hrvoje Nekić i Marijana Žitko, koji u zastupničkim klupama mijenjaju dvije SDP-ove europarlamentarke – Biljanu Borzan i Sandru Petrović Jakovinu.

Njihovu zastupničku prisegu zasjenile su tvrdnje HDZ-a da kod verifikacije mandata novih zastupnika u sabornici nije bilo dovoljno zastupnika za donošenje bilo kakvih odluka. Naime, prije glasovanja sabornicu je napustila oporba, a ostao je samo Gordan Jandroković (HDZ), koji je tražio utvrđivanje kvoruma.

Stručne službe utvrdile su da je nazočno 77 zastupnika, na što je HDZ tražio stanku, nakon koje je Davorin Mlakar (HDZ) ustvrdio da su u kvorum pribrojani i Jandroković te dvoje zastupnika čije je mandate Sabor tek trebao verificirati. Vladajuće je prozvao za "silovanje demokracije", pozivajući ih da "ne rade žrtve od novih zastupnika, koji bi danas trebali slaviti to što su postali zastupnici u Hrvatskom saboru".

Predsjedavajući Nenad Stazić mu je odgovorio da saborski poslovnik nije prekršen, da je na traženje HDZ-a dao brojati kvorum te da nije imao izbora nego vjerovati stručnim službama. SDP-ov Igor Dragovan HDZ-ovcima je, pak, poručio da je "sramotno što su pokušali opstruirati verifikaciju zastupničkih mandata", tumačeći da su HDZ-ovi zastupnici pokušali rušiti kvorum jer su se "krivo prebrojali". Viceguvernerima HNB-a Sabor je imenovao Bojana Frasa i Michaela Faulenda.

Doneseni su novi zakoni o unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture i o inspekcijama u poljoprivredi te Nacionalni program zaštite potrošača, a saborska je većina u prvom čitanju podržala i prijedlog zakona o strateškim investicijskim projektima.