c S
Dnevne novosti

Pusić: problem eu uhidbenog naloga riješit će se u dogovoru s EK

08.07.2013 07:18 TUHELJSKE TOPLICE, 7. srpnja 2013.(Hina), Predsjednica Hrvatske narodne stranke, prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavila je da će biti razmotrene primjedbe koje je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding dala na Zakon o europskom uhidbenom nalogu te da će taj problem biti riješen u dogovoru s Europskom komisijom.

Očekujemo rješenje tog pitanja, kojem je dana politička dimenzija, a koju ne zaslužuje, ustvrdila je Pusić na konferenciji za novinare održanoj u okviru tradicionalnih susreta, HNS-ove Političke akademije, koja se održava u Tuheljskim Toplicama. Rekla je da u HNS-u smatraju kako to pitanje ne treba rješavati promjenama Ustava, nego usklađivanjem zakona te da "Ustav treba mijenjati malo i rijetko". Zakon o suradnji u pravosudnim stvarima s članicama EU, usvojen 28. lipnja, vremenski ograničava europski uhidbeni nalog na djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002.

Potpredsjednica Europske komisije za pravosuđe i ljudska prava Viviane Redinga upozorila je da u ugovoru o pristupanju Uniji nije bilo vremenskog ograničenja. Kazala je da očekuje da Hrvatska riješi taj problem, inače je to nepoštivanje čl. 39 Pristupnog ugovora. HNS ima, rekla je Vesna Pusić, jednu od ključnih uloga u koaliciji u ostvarenju cilja da uspješno realizira projekte i na kraju mandata pokaže da su ostvareni pozitivni pomaci, uveden red i razriješeni nagomilani problemi, a ne pometeni pod tepih, kao što se to činilo ranije. Koalicija i HNS to neće raditi, nego će ih rješavati, najavila je.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju nije samo hrvatski, nego i europski uspjeh u teškom trenutku za Europu koji pokazuje da je moguće učiniti iskorak, kazala je. "Pred nama su posttranzicijske šanse i zadaće - pitanje razvoja zemlje za što imamo potencijale - prometne, energetske, poljoprivredne i građanske", naglasila je Pusić. Na tome HNS radi i radit će i ubuduće, dodala je. Upitana o porastu rejtinga stranke, rekla je da ostvareni uspjeh na lokalnim izborima ohrabruje i rezultat je zajedničkog rada, no to nije dovoljno. "Želimo vratiti rejting HNS-a na razinu između sedam i osam posto i afrimirati politiku HNS-a kako bi je što više građana prepoznalo", rekla je i dodala da su prevladali probleme.

Upitana je li na to utjecala i promjena vodstva, Pusić je odgovorila da je HNS i u najtežim trenucima imao rješenje. Na upit kakva je perspektiva povratka bivšeg predsjednika stranke Radimira Čačića nakon odsluženja zatvorske kazne, Pusić je rekla "da to nije politička tema HNS-a".

Potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak naglasio je da žele vratiti optimizam u hrvatsko društvo i da na kraju mandata mogu reći da građani puno bolje žive nego danas. Upitan o najavama rebalansa proračuna rekao je da to nije razlog gubitka optimizma i da će pokazati da mogu biti funkcionalni i s manje novca. Trebamo smanjiti pad potrošnje i već imamo neke pozitivne pokazatelje i to nam daje razloge za optimizam, rekaomje Vrdoljak.

Na upit o najavi novih zaduženja, Vrdoljak je istaknuo kako je pri tome najvažnija cijena zaduženja. Nekada smo se skupo zaduživali, jer je tada to bilo održivo, no danas plaćamo visoku cijenu. U vremenu recesije i krize, ekonomije se ne bi trebale razduživati, neo zaduživati jer ima jeftinog kapitala, a razduživati u boljim vremenima, smatra Vrdoljak. Uoči konferencije za novinare održane su sjednice Središnjeg odbora i Predsjeništva stranke.

Na tradicionalnim susretima političke akademije HNS-a okupilo se oko 2000 izabranih stranačkih predstavnika u jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Najboljim vijećnicima svih županijskih organizacija, najboljem nastavniku Akademije i najboljoj županijskoj organizaciji bit će dodijeljen nagrade, kao i najuspješnijim stranačkim sportskim ekipama.