c S
Dnevne novosti

Pusić i Erjavec potpisali zajedničko pismo za BIS

08.07.2013 07:14 LJUBLJANA, 5. srpnja 2013.Hina, Prva potpredsjednica vlade RH i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić i slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u petak su, nakon gotovo trosatnih razgovora u Dvorcu Strmol, potvrdili da su potpisali zajedničko pismo kojim Banku za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu mole da se pod njezinim pokroviteljstvom održe pregovori o rješenju pitanja prenesene devizne štednje u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci Zagreb.

"Uputili smo zajedničko pismo BIS-u u kojem tu banku molimo da se uključi, kako bi se taj problem počeo rješavati u sklopu sukcesije", rekla je nakon razgovora hrvatska ministrica, dodajući da je to još jedan korak koji potvrđuje konstruktivne i prijateljske odnose dviju država, koje "rješavaju probleme u čijem nastanku nisu sudjelovale, ali sudjeluju i sudjelovat će u njihovu rješavanju". U razgovorima koji će se o pitanju prenesene devizne štednje održati pod pokroviteljstvom BIS-a sudjelovat će finacijski stručnjaci Zdravko Rogić i France Arhar, a slovenski ministar Erjavec rekao je da očekuje kako bi to pitanje moglo biti riješeno krajem ove ili početkom iduće godine.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome da li Hrvatska poštuje memorandum o suglasnosti dviju vlada iz Mokrica kojim je određeno kako će se rješavati pitanje devizne štednje u Ljubljanskoj banci, ministrica Pusić rekla je da se taj memorandum odnosi samo na rješavanje pitanja prenesene devizne štednje iz Ljubljanske banke. Hrvatska se i dosad držala "slova i duha" memoranduma iz Mokrica, rekla je ministrica Pusić, dodavši da memorandum govori o "zastoju" sudskih postupaka koji se protiv Ljubljanske banke vode u Hrvatskoj, a ne o povlačenju tužbi koje su pokrenule Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka.

Pusić je istaknula da hrvatska vlada tim bankama neće povući punomoći za sudske postupke, ali ako se pod pokroviteljstvom BIS-a pitanje prenesene devizne štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci riješi, onda bi se od tužbi odustalo. "Ako se pitanje prenesene devizne štednje riješi u sklopu sukcesije, a ja vjerujem da hoće, onda ti sudski postupci postaju bespredmetni", rekla je hrvatska ministrica.

Erjavec je istaknuo da je uputio pismo ostalim sljednicama bivše Jugoslavije u kojemu ih poziva da se što više pitanja koja su nastala raspadom nekadašnje SFRJ rješava temeljem priloga C sporazuma o sukcesiji SFRJ, koji je potpisan u Beču 2001. i koji su ratificirale sve države sljednice, ocijenivši da je to jedini dokument kojim su predviđeni načini rješavanja problema nastalih raspadom nekadašnje zajedničke države.

Erjavec je čestitao Hrvatskoj na ulasku u punopravno članstvo Europske unije, izrazivši zadovoljstvo time što je hrvatska ministrica došla u posjet Sloveniji samo nekoliko dana nakon tog događaja. Odgovarajući na pitanja novinara, Erjavec je rekao da je stajalište slovenske strane da bi tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima morale "mirovati do konačnog rješenja".

Zahvaljujući Erjavcu na čestitkama na članstvu Hrvatske u EU, ministrica Pusić je rekla da i današnji sastanak o rješavanju pitanja prenesene štednje Ljubljanske banke pokazuje kako dvije države međusobnom suradnjom korak po korak transformiraju svoje odnose u pozitivne, konstruktivne i prijateljske.