c S
Dnevne novosti

Sabor: R. Ostojić - prvo povjerenje po novim pravilima

09.07.2013 07:20 ZAGREB, 8. srpnja 2013.(Hina), Ranko Ostojić bit će prvi član Vlade kojem će Sabor povjerenje iskazati po pravilima novog Poslovnika Hrvatskoh sabora koji kod naknadnog imenovanja člana Vlade naglasak stavlja na odbore, a ne na plenarnu sjednicu.

Prijedlog da se aktualnom ministru unutarnjih poslova iskaže povjerenje i za obavljanje dužnosti potpredsjednika hrvatske Vlade sutra će se naći pred Odborom za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Ostojić bi u Banskim dvorima trebao zamijeniti Nevena Mimicu, europskog povjerenika za zaštitu potrošača.

Novi Poslovnik propisuje da se, kod naknadnog imenovanja člana Vlade, o kandidatu raspravlja u nadležnom saborskom odboru, te da mu se mogu postavljati pitanja na koja mora odgovoriti. Nakon što kandidata, u ovom slučaju Ostojića, sasluša nadležni odbor prijedlog za iskazivanje povjerenja ide na plenarnu sjednicu na kojoj se samo glasuje o povjerenju, bez rasprave.

Za očekivati je da će Sabor o povjerenju Ostojiću glasovati u petak. U slučaju da su za nekog člana Vlade nadležna dva ili više saborskih odbora Poslovnik propisuje da se kandidat saslušava na zajedničkoj sjednici tih odbora. Iznimno, ako se ne može utvrditi nadležnost pojedinog saborskog odbora, kandidat se saslušava u Odboru za Ustav i Poslovnik.