c S
Dnevne novosti

Tribina: treba jačati antidiskriminacijsko zakonodavstvo

09.07.2013 07:16 ZAGREB, 8. srpnja 2013.(Hina), Vlada pri donošenju zakona treba obratiti pažnju na njihov učinak sa stajališta zaštite od diskriminacije, istaknuto je na tribini o procjeni učinaka propisa sa stajališta ljudskih prava i temeljnih sloboda na kojoj je predstavljen i priručnik za civilno društvo "Provedba antidiskriminacijskog zakonodavstva".

U proces procjene učinaka propisa potrebno je uključiti aspekt ljudskih prava i zaštite od diskriminacije, podići svijest o važnosti tih pitanja u državnim institucijama i agencijama, a javnost upoznati s problematikom diskriminacije, odnosno pravima koja građani imaju i trebali bi uživati, kao i unapređivati suradnju javnih institucija s udrugama i predstavnicima civilnog društva, zaključeno je na tribini.

Tribina je održana u sklopu projekta "Jačanje kapaciteta civilnog društva kroz trening i osnivanje Foruma za ravnopravnost" koji provode The Equal Rights Trust (ERT) iz Velike Britanije, HOMO iz Pule i Hrvatski pravni centar (HPC) iz Zagreba. Na tribini je analizirana provedba Zakona o suzbijanju diskriminacije, koji se primjenjuje od početka 2009., a Jim Fitzgerald iz Equal Rights Trusta rekao je da je "rasprava održana u pravom trenutku", budući da je Hrvatska 1. srpnja pristupila Europskoj uniji koja je "odigrala prilično veliku ulogu u stvaranju okolnosti za usvajanje i primjenu tog zakona".

"Hrvatska je taj zakon usvojila kao dio uvjeta za pristupanje EU i čini mi se iznimno važnim da svi sudionici u društvu njegovo usvajanje promatraju kao početak procesa, a ne njegov završetak", rekao je. Antidiskriminacijski zakon mora se na učinkovit način primjenjivati u praksi, a takva njegova primjena Hrvatsku može učiniti jednom od vodećih zemalja EU, ustvrdio je.

Tribina, rekao je, svojevrstan je poziv Vladi da antidiskriminacijski zakon "skine s police" i učini ga važnim, integralnim dijelom cijelog upravnog i zakonodavnog okvira. "Pozvali smo Vladu da pri donošenju novih zakona, kada procjenjuje njihov mogući učinak, obrati pažnju na ravnopravnost, odnosno na zaštitu od diskriminacije", rekao je.