c S
Dnevne novosti

Zastupnici: naknade sportašima ograničiti imovinskim cenzusom

10.07.2013 07:22 ZAGREB, 9. srpnja 2013.Hina, Dio saborskih klubova usprotivio se Vladinu prijedlogu po kojem će vrhunski sportaši nakon 45. godine života dobivati trajnu novčanu naknadu, ocijenivši da je takvo pravo nužno ograničiti imovinskim cenzusom te dodjeljivati i za vrhunske rezultate u neolimpijskim sportovima.

Vlada je izmjenama Zakona o sportu predvidjela trajnu novčanu naknadu za vrhunske sportaše, u iznosu od 2185 do 5044 kune. Pravo na takvu naknadu imali bi osvajači olimpijskih i paraolimpijskih medalja, olimpijskih medalja gluhih, kao i osvajači medalja sa svjetskih prvenstava u olimpijskim sportovima.

Takvo rješenje neki zastupnici smatraju diskriminatornim prema osvajačima medalja u neolimpijskim sportovima. "Predloženi zakon sadrži elemente diskriminacije prema neolimpijskim sportovima, a davanje ovakve naknade sportašima koji su dobro unovčili karijere nije primjereno vremenu u kojem umirovljenici žive od mirovina nižih od 2000 kuna. Ovime debeloj guski mažemo vrat", uvjeren je Željko šemper (HSU).

I neovisna Jadranka Kosor smatra da bi zakon mogao proizvesti suprotne učinke od očekivanih, a predložila je da se naknade, umjesto s 45 daju nakon 55. ili 60. godine života. "Ovakav zakon može dovesti do rasprava zbog kojih će oni kojima se klanjamo zbog njihovih uspjeha trpjeti kritike", rekla je Kosor, zalažući se da se naknade vrhunskim sportašima ograniče imovinskim cenzusom. Za imovinski cenzus je i laburist Branko Vukšić. "Nije pošteno da sportaš koji je čitavo vrijeme držao novac vani u stranim bankama, koji se bavio individualnim sportom i primao milijunske naknade, prima još i pet tisuća kuna do kraja života", rekao je Vukšić.

Ivan Šuker (HDZ) uvjeren je, međutim, da bi uvođenje imovinskog cenzusa uvrijedilo vrhunske sportaše koji su učinili najviše u promociji Hrvatske u početcima njezine samostalnosti. "Ovo ne smije biti nikakva socijalna pomoć, nego je moraju osjetiti ljudi koji su to zaslužili", rekao je Šuker. Kazao je i kako je uvjeren da će se većina sportaša koji su ostvarivali visoke zarade odreći naknada u humanitarne svrhe.

Resorni ministar Željko Jovanović naglasio je, pak, da nije riječ o mirovini, nego o naknadi za izvrsnost vrhunskim sportašima, kako bi ih se uključilo u promociju Hrvatske u inozemstvu te promociju sporta u Hrvatskoj. Zastupnike je zamolio da podrže predloženi zakon, obećavši da će do kraja godine utvrditi kriterije po kojima će u krug onih koji primaju naknadu ući i sportaši koji se bave neolimpijskim sportovima koji su po prepoznatljivosti, značaju i tradiciji od interesa za Hrvatsku.

Sabor je kratko raspravio prijedlog imenovanja triju zamjenica pučke pravobraniteljice, a Ante Babić (HDZ) pravobraniteljici Lori Vidović je spočitnuo da u predlaganju zamjenika nije poštovala Zakon o ravnopravnosti spolova. Podsjetio je da je između 31 kandidata, koliko ih se odazvalo na javni poziv, pravobraniteljica u svibnju predlagala imenovanje triju zamjenica i jednog zamjenika pravobranitelja.

U međuvremenu je broj traženih zamjenika smanjila na tri, a iz užeg izbora je ispao jedini predloženi muškarac, podsjetio je Babić, upitavši Loru Vidović zašto sada predlaže samo tri zamjenika i zašto nije osigurala ravnomjernu zastupljenost po spolu. Vidović mu je odgovorila kako se u svibnju nadala da će se kroz rebalans državnog proračuna osigurati dovoljno novca za četiri zamjenika pravobranitelja, ali da se to nije dogodilo. "Točno je da nisam osigurala ravnopravnost spolova, no primarni kriterij bio je stručnost i ja se za to neću ispričavati", rekla je Vidović.

Dodala je da se nada da će se Ured pučkog pravobranitelja izboriti za novac potreban za četvrtog zamjenika te da će se na novi javni poziv javiti dovoljno kvalitetan muški kandidat. Babiću je replicirala i Marija Lugarić (SDP). "Ovdje smo imali imenovanja kad su svi predloženi bili muškarci i nikom nije palo na pamet da postavi pitanje ravnopravnosti spolova", rekla je Lugarić.