c S
Dnevne novosti

Sabor: predškola da, ali tko će to platiti?

10.07.2013 07:20 ZAGREB, 9. srpnja 2013.(Hina), Nitko ne spori da svoj djeci treba osigurati kvalitetno rano obrazovanje, no pitanje je hoće li to načelo biti provedivo ukoliko se financijski ne podrži i iz državnoga proračuna, istaknuli su saborski zastupnici raspravljajući o izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi.

Prema tim izmjenama, program predškole postao bi obvezan za svu djecu u godini dana prije polaska u osnovnu školu. Za djecu koja pohađaju vrtić integrirao bi se u redoviti vrtićki program, dok bi djeca koja ne idu u vrtić program predškole upisivala u njima najbližem dječjem vrtiću ili u osnovnoj školi. Ako na nekom području nema vrtića ili škole koja provodi program predškole, lokalna jedinica trebala bi djeci osigurati prijevoz do najbližeg vrtića ili škole koja to provodi, ukoliko se ne radi o udaljenosti većoj od 20 kilometara.

Ako su vrtić ili škola udaljeni više od 20 kilometara od mjesta stanovanja djeteta lokalna bi jednica bila dužna osnovati vrtić ili njegovu podružnicu ili organizirati predškolu pri osnovnoj školi. Stupanje na snagu navedenih odredbi odgađa se do 31. kolovoza 2014. godine kako bi se i u državnom i u proračunima jedinica lokalne odnosno područne samouprave osigurala sredstva za taj program, kaže ministar obrazovanja Željko Jovanović.

Upravo se pitanje financiranja nametnulo kao jedno od ključnih, jer kako upozoravaju zastupnici gradovi i općine nemaju jednak financijski potencijal, pa bi se program predškole, ako je već obvezan, trebao financirati i iz državnog proračuna. Oporbeni zastupnici predlažu i da se utvrde jasni omjeri financiranja, upozoravajući da neki gradovi i općine neće moći osigurati sredstva za program predškole.

Ako jedna općina ne može imati vrtić i školu ne treba biti samostalna, uzvraća ministar Jovanović i iznosi podatak da u ovoj godini 1500 djece nije bilo uključeno niti u jedan oblik predškolskog odgoja.

Ako je predškola do sada funkcionirala, zar mislite da će tih 1500 djece biti toliko opterećenje i za lokalnu samoupravu i za državu da se projekt neće moći ostvariti od 2014., 2015. , pita ministar i odgovara “mislim da neće biti takav problem”. Zastupnici su pozdravili pooštravanje uvjeta za rad s djecom, na posao u vrtićima neće moći računati osobe koje su se na bilo koji način ogriješile o zakone.