c S
Dnevne novosti

Zatvoren twinning light projekt integriranog upravljanja granicom

10.07.2013 07:10 ZAGREB, 9. srpnja 2013.(Hina), MUP i Predstavništvo Europske komisije u RH zatvorili su twinning light projekt "Podrška usklađivanju hrvatskog koncepta integriranog upravljanja granicom s konceptom IBM-a Europske unije", koji je s 90.183 eura financirala EU u okviru IPA 2010 programa.

Cilj projekta je daljnji razvoj koncepta integriranog upravljanja granicom (IBM) u Hrvatskoj radi jačanja kapaciteta tijela nadležnih za nadzor državne granice u borbi protiv prekograničnog kriminaliteta i nezakonitih migracija.

Projekt se počeo provoditi 23. siječnja, a rezultirao je s dva dokumenta od ključne važnosti za daljnju pripremu Hrvatske u procesu pristupanja schengenskom prostoru - revidiranom nacionalnom Strategijom integriranog upravljanja granicom u skladu s europskim konceptom IBM-a i revidiranim Akcijskim planom za integrirano upravljanje granicom, istaknuo je hrvatski voditelj projekta Zoran Ničeno, pomoćnik načelnika Uprave za granicu MUP-a RH.

Ničeno je rekao da je postojeću Strategiju trebalo potpuno uskladiti s EU-ovim konceptom IBM-a, a temeljem revidirane Strategije provedena je opsežna revizija i ažuriranje aktualnog Akcijskog plana za integrirano upravljanje granicom, usvojenog 2005. Oba dokumenta bit će upućena Vladi najesen.

Rezultati twinning light projekta pomoći će Hrvatskoj da nakon pristupanja EU u dogledno vrijeme ispuni postavljene kriterije za pristup schengenskom prostoru.