c S
Dnevne novosti

HSS: Zakon o upravljanju državnom imovinom omogućuje manipulaciju

11.07.2013 07:18 ZAGREB, 10. srpnja 2013.(Hina), HSS se usprotivio prijedlogu Zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom u vlasništvu RH, o kojemu raspravlja Hrvatski sabor, za kojega kažu da će uskom krugu ljudi omogućiti da manipuliraju imovinom hrvatskih građana.

"Prijedlog zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom u vlasništvu RH, kojeg Sabor naravno donosi po hitnom postupku, predviđa se osnivanje još jednog birokratskog tijela i to tijela koje će imati neograničene moći i kojim će upravljati politička oligarhija", navode HSS-ovci u priopćenju.

Ističu kako se protive zakonu čiji je sadržaj "kako ćemo u uskom krugu manipulirati imovinom građana Hrvatske". Potrebnijim smatraju donijeti odluke koje će potaknuti državni aparat da napravi točan popis državne imovine. "U HSS-u držimo kako je potrebnije donijeti odluke kojim ćemo pokrenuti državni aparat da prije svega sastavi točan popis te državne imovine.

Ovakvim zakonom znatno se zadire i u prihode jedinica lokalne samouprave, naravno na njihovu štetu", upozoravaju u HSS-u. Traže da se Saboru jednom godišnje podnosi izvješće o upravljanju državnom imovinom, kao i izvješća o provedenim aktivnostima s imovinom u vrijednosti većoj od 100 milijuna kuna.

Napominju kako je shodno tome zastupnik i predsjednik HSS-a Branko Hrg podnio amandmane na navedeni zakonski prijedlog, izražavajući uvjerenje da će Vlada "imati dovoljno mudrosti" prihvatiti te amandmane i tako omogućiti Saboru da barem jednom godišnje dobiva izvješće i raspravlja o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom.

"U protivnom, mi u HSS-u smatramo da je taj zakon samo nastavak privatizacije na 'hrvatski način'", zaključuje HSS u priopćenju pod nazivom "Mutne igre Kukuriku koalicije sa državnom imovinom".