c S
Dnevne novosti

Hrvatski predstavnici prvi put na sjednici EGSO-a

11.07.2013 07:12 BRUXELLES, 10. srpnja 2013.Hina, Na plenarnoj sjednici Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), savjetodavnog tijela Europske unije, u srijedu i četvrtak sudjeluje prvi put kao punopravni članovi i devet hrvatskih predstavnika. EGSO postoji od samih početaka europskih integracija, osnovan je 1957. potpisivanjem Rimskog ugovora.

Zadaća mu je da davanjem savjeta Europskom parlamentu, Vijeću i Europskoj komisiji pruža pomoć u nastojanju da europska politika i zakonodavstvo bolje odražavaju gospodarsku, socijalnu i građansku stvarnost. Vijeće EU-a je 1. srpnja 2013. imenovalo u EGSO Davora Majetića, (Hrvatska udruga poslodavaca - HUP), Dragicu Martinović Džamonja (HGK), Violetu Jelić (Hrvatska obrtnička komora - HOK), Mariju Hanževački (Nezavisni hrvatski sindikati - NHS), Anicu Milićević-Pezelj, (Savez samostalnih sindikata Hrvatske - SSSH), Vilima Ribića (Matica hrvatskih sindikata - MHS), Lidiju Pavić-Rogošić, (ODRAZ-Održivi razvoj zajednice), Marinu Škrabalo (GONG) i Tonija Vidana (Zelena akcija).

Ribić kaže da će njega osobito zanimati rad u sekciji za Ekonomsku i monetarnu uniji. "Tu se radi o budućnost eura i s tim u vezi postavlja se pitanje treba li Hrvatska uopće prihvatiti euro. Po meni ulazak u euro bio bi vrlo poguban za Hrvatsku jer bitno smanjuje mogućnosti makroekonomske politike", kaže Ribić. Istaknuo je da je na njegovu inicijativu radnička skupina EGSO-a u srijedu prihvatila deklaraciju u kojoj se upozorava hrvatska vlada na kršenje sindikalnih i radnički prava i u kojoj je se poziva da promijeni odnos prema kolektivnom pregovaranju i socijalnom dijalogu.

Dragica Martinović Džamonja izrazila je zadovoljstvo što je Hrvatska gospodarska komora dobila mogućnost raditi u EGSO-u. "To je velika prilika za nas, za pomoć našem gospodarstvu u komunikaciji s institucijama EU-a", rekla je. "EGSO nam je važan za umrežavanje s drugim organizacijama i pojedincima iz različitih sektora, naročito iz civilnog društva", kaže Marina Škrabalo, koja predstavlja udruge okupljene u Platformi 112. Za Tonija Vidana prioritet će biti zaštita okoliša i održivi razvoj.

"Ovdje nas uvjeravaju da je EGSO utjecajna institucija koja ima utjecaja na donošenje legislative i na politiku EU-a", kaže Vidan, dodajući da mu je posebno važno vidjeti što se s članstvom u ovom odboru može učiniti za dobrobiti okolišnog razvoja u Hrvatskoj, posebice da li se kohezijska sredstva troše na što je moguće bolji način, u skladu s održivom politikom. Potpredsjednica EGSO-a Jane Morrice istaknula je u razgovoru s novinarima da su u predstojećem razdoblju od iznimne važnosti, kako za hrvatske tako i za građane svih zemalja članica, europski izbori koji će se održati na proljeće sljedeće godine.

"Za godinu dana imamo izbore za Europski parlament i vrlo je važno dobiti ljude da iziđu na te izbore", rekla je Morrice. Na ovoj plenarnoj sjednici EGSO-a glavne teme su: uloga civilnog društva u odnosima Europske unije i Srbije; novi pristup obrazovanju; ulaganje u vještine za bolje društveno-ekonomske učinke; zapošljavanje žena i gospodarski rast; zaštita vodnih resursa u Europi i zajednička pravila za naknade i pomoć putnicima u zrakoplovnom prometu.