c S
Dnevne novosti

SUH: krpanje mirovinskog sustava izmjenama zakona

11.07.2013 07:16 ZAGREB, 10. srpnja 2013.(Hina), Predsjedništvo Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) uputilo je otvoreno pismo predsjedniku Republike, Vladi te Saboru RH uoči izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, koje su, kako tvrde, sudeći prema tezama resornog ministarstva, ponovljeno krpanje mirovinskog sustava, koje nije utemeljeno na ozbiljnim analizama, komparacijama, viziji, računicama i simulacijama.

Stoga, SUH predlaže reformske izmjene u okviru kojih bi se razmotrilo povećanja stope mirovinskog doprinosa za prvi stup međugeneracijske solidarnosti, a mirovinski (i zdravstveni) doprinos podijeliti ravnomjerno na zaposlene i poslodavce. SUH drži da treba utvrditi najnižu mjesečnu osnovicu za uplatu doprinosa automatizmom prema minimalnoj plaći, te ukinuti najvišu osnovicu za uplatu doprinosa, poboljšati i postrožiti sistem naplate mirovinskih doprinosa.

Nadalje, smatraju potrebnim razdvojiti mirovinske proračune za mirovine prema općim propisima i mirovine prema posebnim propisima i ne povećavati dob za umirovljenje dok se očekivana životna dob Hrvata ne izjednači s europskim prosjekom, a i tada s prijelaznim rokom od 20 godina. Potrebno je redefinirati mirovinski radni staž kao uvjet za umirovljenje s obzirom na očekivanu isprekidanost radnog vijeka te uvesti redistributivne elemente zbog prekarnog rada, poručuju iz SUH-a i traže uvođenje socijalne naknade za starost za starije od 65 godina koji nisu ostvarili mirovinu i nemaju dostatne prihode.

SUH traži da se zakonski zapriječi pad mirovina ispod dopuštenog minimuma zajamčenog Konvencijom Međunarodne organizacije rada te uvede varijabilna formulu usklađivanja mirovina prema općim propisima i to s rastom plaća, a u slučaju da tog rasta nema, onda s troškovima života. Zalaže se da se 40 godina radnoga staža uvede kao samostalni uvjet za umirovljenje (35 godina sukcesivno za žene), bez uvjeta dobi i povećati aktualna vrijednost mirovine za 20 posto.

Uz postojeći sustav najnižih mirovina temeljem radnog staža, treba uvesti jedinstvenu kategoriju minimalne mirovine koja će biti ispod granice siromaštva te smanjiti izdvajanja za drugi stup kapitalizirane mirovinske štednje sa pet na tri posto u 2014. Svim korisnicima drugog stupa treba omogućiti prijelaz u prvi stup – ako je to povoljnije, traže u SUH.

Nadalje, treba reformirati drugi stup mirovinske štednje u model obvezatnog ili dobrovoljnog dodatnog stupa i proširiti pravo rada starosnih umirovljenika bez umanjivanja mirovine. SUH traži reviziju invalidskih mirovina te uvođenje kompenzacijskih instrumenata za žene i muškarce, sukladno europskoj široko rasprostranjenoj praksi.