c S
Dnevne novosti

Završen IPA Program EU za Hrvatsku - Potpora reformi kaznenog postupka

15.07.2013 07:16 ZAGREB, 12. srpnja 2013.(Hina), IPA 2008 Program Europske unije za Hrvatsku - Potpora reformi kaznenog postupka svečano je završio, a riječ je o projektu koji je započeo 9. lipnja 2011. u kojem su njemački i francuski stručnjaci pružili potporu hrvatskim sudovima, Državnom odvjetništvu i Ministarstvu unutarnjih poslova u primjeni novoga Zakona o kaznenom postupku (ZKP).

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić govoreći na svečanosti rekao je da je ovaj projekt započeo kada je stupio na snagu novi ZKP kao iznimno važan zakon. Mi smo se morali naučiti na novi zakon i promjena je bila revolucionarna, dodao je. Kroz ovaj IPA projekt dobili smo nove spoznaje koje će nam pomoći pri izmjenama ZKP-a koje sad radimo.

U praksi su došli poticaji da bi se neke stvari mogle raditi bolje, nastavio je, i istaknuo da se primjenom ovoga zakona učinkovitost progona kaznenih djela znatno podigla. Dat nam je novi alat da se možemo boriti protiv počinitelja kaznenih djela, naglasio je Miljanić.

Skup su pozdravili i Hans Peter Annen, njemački veleposlanik u Republici Hrvatskoj kao i Clelia Chevrier, zamjenica francuskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj, koji su čestitali hrvatskim kolegama na uspješno završenom projektu. Inače, ovaj projekt u trajanju od 25 mjeseci i u vrijednosti milijun i 570 tisuća eura finacirala je Eurospka unija.