c S
Dnevne novosti

Ministar Miljenić podupire promjene Ustava

15.07.2013 07:22 ZAGREB, 12. srpnja 2013.(Hina), Ministar pravosuđa Orsat Miljenić izjavio je kako apsolutno podupire SDP-ovu inicijativu da se promjenama Ustava RH propiše nezastarjevanje političkih zločina, o kojoj danas raspravlja saborski Odbor za Ustav.

"To je saborska, a ne Vladina inicijativa i ne smijemo nikome tko je ubijao u ime nekog režima dati blagodat zastare", rekao je ministar na svečanosti završetka IPA 2008 Programa Europske unije - Potpora reformi kaznenog postupka. "Svi ljudi koji će odlučivati o tome trebaju razmisliti da li svojim pristupom ili nepristupom daju nekome mogućnost da za takvo djelo ubojstva ne bude kažnjen", dodao je.

Miljanić je istaknuo kako ta inicijativa nema nikakve veze s EU, istaknuvši da se ne radi o zastarijevanju svih političkih ubojstava. Novinare je zanimalo i ima li to veze sa "slučajem Perković", na što je ministar odgovorio da se u tom slučaju radi o jednom čovjeku kojega sumnjiči njemačko pravosuđe za zločin u Njemačkoj, a da se promjenama Ustava želi ukinuti zastara za sve moguće počinitelje.

Naglasio je kako procjena broja takvih ubojstava nije posao njegova ministarstva te istaknuo da ako postoji ijedan takav slučaj navedenu inicijativu treba provesti jer je to "simbolička gesta". "Žalosno je da se mi sada, 2013. godine trebamo time baviti, jer su pravo vrijeme za takav postupak procesuiranja bile 90-te godine. Tada su svjedoci i eventualni počinitelji bili u boljem stanju, a neki još i živi", kazao je Miljenić.

Dodao je da, s obzirom na to kakve tenzije takve teme izazivaju u javnosti, i dalje misli da je trenutak da "ovo napravimo jednom zauvijek i pošaljemo poruku da smo mi ta generacija koja s tim nema nikakve veze". "Tko je to počinio za njega nema zastare, a ako ima dovoljno dokaza neka se procesuira", zaključio je ministar pravosuđa.