c S
Dnevne novosti

Okrugli stol: Olakšati dobivanje besplatne pravne pomoći

15.07.2013 07:12 ZAGREB, 12. srpnja 2013.(Hina), Potrebno je izmijeniti Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći na način da se uvaže mišljenja pružatelja pravne pomoći i struke, blaži uvjeti i pojednostavni postupak odobravanja širem krugu kojem je potrebna, poruka je s održanoga skupa "Diskriminacija - mehanizmi zaštite - ostvarivanje prava na jednako postupanje".

Istaknuto je da je za djelotvornost i učinkovitost sustava nužno osigurati dodatna sredstva u proračunu, pa se građanima ne odobrava pomoć osim u iznimno hitnim slučajevima. Protekla 2012. godina ocijenjena je kao izgubljena, budući nije započeo ciklus zakonskih izmjena bez kojih nisu moguća korjenita poboljšanja sustava besplatne pravne pomoći, istaknula je Ljiljana Božić Krstanović iz osječkog Centra za mir.

Dodala je da se stoga očekuju pomaci od prijedloga novog Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji je prošloga tjedna upućen u saborsku proceduru, kojim je predloženo da se građani mogu izravno obraćati davateljima pravne pomoći - udrugama, pravnim klinikama i uredima državne uprave.

Napomenula je kako su najveće primjedbe imali na imovinske uvjete i birokratsku proceduru kao zapreke za ostvarenje besplatne pravne pomoći, što je pridonijelo da ju je jako mali broj građana uopće dobio. Također je rekla da je predloženo da cenzus primanja treba biti nešto viši od 3.000 kuna.

Na okruglom stolu ujedno je predstavljen i dokument "Kišobranom protiv diskriminacije - Analiza dizajna nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije u Hrvatskoj od 2008. do 2013. i prijedlozima poboljšanja. Rezultat je procesa osnaživanja organizacija civilnog društva za djelovanje na razvoju antidiskriminacijske politike Hrvatskoj započetog 2012. Od ukupno 4.120 korisnika obuhvaćenih praćenjem tijekom 2012. sumnja se u diskriminaciju 645 slučajeva, odnosno 15,7 posto.

Najveći postotak sumnje na diskriminaciju zabilježen je na temelju imovinskog stanja - 38,4 posto, rasne ili etničke pripadnosti 29,3 posto, zdravstvenog stanja 5,4 posto, političkog ili drugog uvjerenja 3,6 posto, bračnog ili obiteljskog statusa 2,3 posto, invaliditeta, 1,9 posto, spola i dobi po 1,2 posto, obrazovanja 0,5 posto te po drugim temeljima 15 posto.

Okrugli stol u okviru projekta IPA 2008 "Inicijativa organizacija civilnog društva za promjene u antidiskriminacijskoj politici (2011. do 2013.) organizirao je Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek s partnerima Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć Vukovar i Srpski demokratski forum u suradnji s Centrom za mirovne studije Zagreb.