c S
Dnevne novosti

Leko ne isključuje mogućnost izvanredne sjednice Sabora

16.07.2013 07:18 ZAGREB, 15. srpnja 2013.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ocijenio je kako bi Hrvatski sabor, unatoč Ustavom određene stanke u radu do jeseni, mogao održati i izvanrednu sjednicu budući da Hrvatska kao članica Europske unije treba promptno reagirati na inicijative iz EU, odnosno iz Vlade, vezano uz europske poslove.

Hrvatski Sabor zaključio je 8. sjednicu, a budući da je Ustavom RH određeno da ljetno saborsko zasjedanje traje do 15. srpnja Leko je na Hrvatskome radiju izjavio kako zbog toga što Hrvatska sada kao punopravna članica EU sudjeluje u radu tijela EU ne može "s velikom vjerojatnošću reći da neće biti zasjedanja u Ustavom određenoj stanci". "Vjerujem da će čak biti, a ne da neće biti, ali smo poštivali ustavne odredbe i radili do 15. srpnja kako to Ustav predviđa", rekao je u emisiji "S Markova trga" te ocijenio kako je "važno pripremiti Sabor da može promptno reagirati na inicijative iz EU odnosno iz Vlade vezano uz europske poslove".

Smatra da je Sabor na 8. sjednici odradio "vrlo važan, vrijedan posao". "U tom smislu Sabor je ispunio očekivanja samog od sebe i očekivanja od EU. Pokušali smo iznači rješenja koja će Hrvatskoj omogućiti da ravnopravno sudjeluje u EU, pokušali smo donijeti rješenja koja će osigurati uredniju državu, pravedniji sustav koji bi u ovoj godini mogao osigurati promjenu u gospodarskom poslovanju Hrvatske", rekao je Leko te dodao kako će, ako se sve to dogodi, onda i on biti na dobrom putu da sudjeluje "u nečem vrijednom za Hrvatsku".

Govoreći o onome što Sabor "nije odradio", odnosno činjenici da saborski Odbor za Ustav nije prihvatio inicijativu za promjenom Ustava kojima bi se uvelo nezastarjevanje za ubojstva iz političkih pobuda, Leko je potvrdio stav svoje stranke, SDP-a koji na tome ustrajava. "Mislim da treba ustrajati na tome jer je to jedno moralno, ali i pravno pitanje. Ako smo donijeli zakon o suradnji s drugim državama u pravnim stvarima i njegova rješenja, onda je vrlo važno da se ide na uređivanje tog pitanja da nema zastarjevanja kaznenih djela iz političkih pobuda", ustvrdio je i ponovio kako u tom smislu "treba inzistirati na promjeni Ustava".

Smatra da to pitanje nije pitanje jednog naloga, odnosno problema i prijepora nastalih oko europskog uhidbenog naloga i traženja Njemačke da Hrvatska izruči Josipa Perkovića. "Ne smijemo stati i ne smijemo se baviti jednim nalogom. Ovo je pitanje temelja", rekao je Leko te dodao da je njegov principijelni stav, a nada se i hrvatskih službenih politika, da je svaki zločin potrebno procesuirati i utvrditi tko je za njega odgovoran. "Prema tome, ne vidim novih politika u tome i ne treba tu biti prijetnji 'vidjet će oni što će biti'. Ispast će ono što je, a naša je obveza da pokušavamo prošlost na neki način zatvoriti da nas ne opterećuje", poručio je.

Vrlo je vrijedno da Ustav omogući da se nitko ne izvuče, naglasio je Leko. "Svaki zločin zaslužuje da se utvrdi tko ga je počinio, koje su posljedice i da se snose posljedice", rekao je. Ne vidi problem u tome što SDP-ov prijedlog nije prošao na saborskom Odboru jer, kako je rekao, "fermentacija bi i tako i tako trajala".

I da je prošlo u prvoj raspravi na Odboru, ništa se bitno ne bi dogodilo, samo bismo imali da je inicijativa prihvaćena na tom odboru, rekao je predsjednik Sabora te dodao kako treba pričekati jesen. "Čekat ćemo jesen, vjerojatno imati novu argumentaciju, a vjerojatno će i fermentacija trajati na povoljan način. Ne vidim tu nekih sporova", rekao je. Izrazio je nadu da će SDP-ov prijedlog "poduprijeti svi koji žele da se zatvore neke povijesne rupe". "Mi se moramo dogovoriti hoćemo li ili ne zatvoriti povijesne rupe", zaključio je.