c S
Dnevne novosti

Ministri zdravlja Hrvatske i Srbije potpisali memorandum o suradnji

16.07.2013 07:12 BEOGRAD, 15. srpnja 2013.(Hina), Ministar zdravlja Hrvatske Ranko Ostojić i ministrica zdravlja Srbije Slavica Đukić-Dejanović potpisali su u ponedjeljak u vladi Srbije Memorandum o suradnji dviju država u području zdravstva i medicine, a na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji ocijenili su da će ta suradnja pridonijeti poboljšanju ukupnih odnosa dviju država i zdravlju ljudi u regiji.

Memorandum, među ostalim, predviđa suradnju u oblasti stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika, transplantacije organa, programa prevencije i ranog otkrivanja karcinoma, a zajednička je ocjena dvoje ministara da će podizanje zdravstvene zaštite građana Srbije i Hrvatske na višu razinu značiti i napredak na području zdravstva u čitavoj regiji. "Suradnja u području zdravstvenog sustava bit će most i za dalje poboljšanje dobrih odnosa između Hrvatske i Srbije", istaknula je ministrica Đukić-Dejanović.

Ona je naglasila kako Hrvatska, kao najmlađa članica Europske unije, Srbiji može biti model koji treba koristiti i da bi se izbjegli zastoji i stanke u daljem eurointegracijskom procesu. "Potrebno je da na državnoj razini dva ministarstva započnu organiziranu razmjenu iskustava na mnogim područjima - od preventivnih programa, do financijske organizacije u zdravstvenom sustavu, do pojedinih područja u kojima jedna ili druga strana imaju bolje postignute rezultate", rekla je srbijanska ministrica.

Njezina je sugestija i da srpski liječnici imaju mnogo toga naučiti od hrvatskih kolega na polju transplantacije, budući da je Hrvatsku ocijenila kao "zemlju koja na svijetu ima najbolje rezultate" na tom području, što je hrvatskim liječnicima priznato i na međunarodnoj razini.

Ministar Ostojić ukazao je na niz područja u zdravstvu u kojima dvije države mogu surađivati ili već surađuju - od programa prevencije, do razmjene iskustava i znanja u kliničkoj praksi i financiranja u zdravstvenom sustavu. Ostojić je ocijenio da se sve vlade u svijetu suočavaju s istim problemima u pogledu financijske održivosti.

On je rekao da Hrvatska Srbiji u tome stoji na raspolaganju svojim iskustvima i rješenjima, počevši od transplantacije organa. "U ovom trenutku grad veličine Zagreba ima presađen organ, bilo da je to bubreg, jetra, srce, što definitivno podiže kvalitetu života tih ljudi", istaknuo je Ostojić i ocijenio kako postoji niz stvari koje srpski i hrvatski stručnjaci i liječnici mogu naučiti jedni od drugih.

Potpisivanje memoranduma dvaju ministarstava zdravlja uslijedilo je nakon što su 26. i 29. lipnja u Kliničkom centru Srbija (KCS) hrvatski liječnici zagrebačke klinike Merkur i njihove srpske kolege iz Urgentnog centra Beograd prvi put u Srbiji obavili transplantacija jetre.

U sklopu suradnje KB Merkur i Kliničkog centra Srbija hrvatski tim liječnika predvodili su prim. dr. Branislav Kocman i prof. dr. Stipislav Jandrijević. Novu jetru i šansu za život dobili su dvadesetosmogodišnja pacijentica koja je bolovala od autoimune ciroze jetre i čekala na novi organ deset godina te tridesetpetogodišnji muškarac s Wilsonovom bolešću, koja je prouzročila cirozu jetre.

Ministar Ostojić i ministrica Đukić Dejanović posjetili su u ponedjeljak ove pacijente u Urgentnom centru KCS. Svjetska zdravstvena organizacija Hrvatsku je proglasila Regionalnim zdravstvenim centrom za razvoj programa darivanja i transplantacije organa (RHDC) u okviru Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe (SEEHN). Time je Hrvatska preuzela obvezu stalne suradnje i podrške na putu razvoja i unapređenja transplantacijskih programa zemalja jugoistočne Europe.