c S
Dnevne novosti

Sabor: Ostojiću povjerenje za dužnost potpredsjednika Vlade

16.07.2013 07:14 ZAGREB, 15. srpnja 2013.(Hina), Ranko Ostojić dobio je povjerenje Hrvatskoga sabora da uz dužnost ministra unutarnjih poslova obavlja i dužnost potpredsjednika Vlade.

Ostojić na toj dužnosti zamjenjuje Nevena Mimicu, povjerenika EK za potrošače. Oporba je prozvala Ostojića što se na dan glasovanja nije pojavio u sabornici. "Vi ćete izglasovati povjerenje, ali bez presedana je da se glasuje o nekom članu Vlade, a da njega nema u Saboru", istaknuo je Ivan Šuker (HDZ).

Predsjednik Sabora Josip Leko branio je Ostojića. "Na službenom je putu, nije mogao znati da će biti glasovanje", izjavio je Leko. HDZ je opetovao svoje nezadovoljstvo činjenicom da se, "zahvaljujući" novom saborskom Poslovniku, o Ostojiću raspravljalo samo na saborskom odboru, ne i na plenarnoj sjednici. To je krajnje ponižavajuće za Sabor, rekao je Šuker. Za povjerenje Ostojiću ruku su dignula 84 zastupnika, 28 ih je bilo protiv, a devet suzdržanih.

Branku Hrvatinu Sabor je dao povjerenje za treći četverogodišnji mandat na čelu Vrhovnoga suda. Za njegov izbor glasovalo je 120 zastupnika, a dva su bila suzdržana.

Hrvatin je diplomirani pravnik, bio je sudac Općinskog suda, Županijskog te Vrhovnog suda. Predsjednik je i Državnog izbornog povjerenstva. Sabor je imenovao i tri zamjenice pučke pravobraniteljice.