c S
Dnevne novosti

Theodor Meron: ICTY individualizirao krivnju za ratne zločine

17.07.2013 07:14 BEOGRAD, 16. srpnja 2013.(Hina), Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron ocijenio je u intervjuu srbijanskoj televiziji da veličinu i važnost tog suda čini to što je pridonio individualizaciji krivnje za ratne zločine, umjesto kolektivnog okrivljavanja naroda i to što je pomogao uspostavi vladavine prava na području bivše Jugoslavije.

Meron je u ekskluzivnom intervjuu Radioteleviziji Srbije (RTS) istaknuo da se u javnosti stvara pogrešan dojam da zločina nije bilo ako se izreknu oslobađajuće presude. “Ljudi katkad misle da ako oslobodimo nekoga, onda zapravo kažemo da se zločini nisu dogodili. To nije istina. Mi samo utvrđujemo da li je ta osoba kriva izvan razumne sumnje.”, rekao je Meron. Na pitanje je li ICTY doista pomogao pomirbi na Balkanu Meron je odgovorio da je taj sud “priodnio uspostavi vladavine prava na području bivše Jugoslavije, što je neizravno utjecalo na pomirenje”.

Glede oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te jednom od zapovjednika bošnjačkih snaga u BiH Naseru Oriću Meron je napomenuo posao sudaca nije da odlučuju o tome kome će se suditi, već da tužitelji moraju prikupiti dovoljno dokaza. “Tužitelj treba prikupiti dovoljno dokaza koji bi trebali rezultirati osuđujućom presudom. Na tužitelju je da u sudnici pred sucima predstavi uvjerljive dokaze. U suprotnom će ta osoba biti oslobođena, ne zato što smo utvrdili nečiju potpunu nedužost, već činjenicu da nije kriva u odnosu na optužbe. U našem sustavu suci nemaju nikakav utjecaj na kvalitetu optužnica”, prokomentirao je predsjednik ICTY-a.

Istodobno je odbacio kritike da sad praktično nije moguće osuditi zapovjednike i visoke časnike čije su postrojbe činile zločine, osim ako postoji izravna zapovijed. “Preporučio bih ozbiljnim pravnim stručnjacima iz cijelog svijeta da se suzdrže i pričekaju dok ne vide cjelinu našeg rada, kada sud završi rad za nekoliko godina.”, rekao je Meron.

Meron nije želio komentirati tvrdnje haškog kolege, danskog suca Frederika Harhoffa, koji je predsjednika ICTY-a optužio za zloporabu ovlasti i nedopuštene kontakte s američkim dužnosnicima temeljem kojih je, navodno, ICTY oslobodio hrvatske generale Gotovinu i Markača, srpskog generala Momčila Perišića te čelnike srbijanske tajne službe Jovicu Stanišića i Franka Simatovića Frenkija.

Meron je ocijenio da je riječ “o privatnom e-mailu jedne osobe”, te da je “sud (ICTY) sastavljen od profesionalnih sudaca koji su objektivni, neutralni i neovisni”. Predsjednik Haškog suda izrazio je uvjerenje kako će “na kraju svi uvidjeti da je ICTY radio dobro” i najavio je da će najesen doći u Srbiju i razgovarati s predstavnicima nevladinih udruga koje okupljaju žrtve, ali i sa srpskim državnim vrhom.