c S
Dnevne novosti

Odluke sa zatvorene sjednice Vlade

19.07.2013 07:20 ZAGREB, 18. srpnja 2013.(Hina), Vlada se na zatvorenom dijelu sjednice očitovala Ustavnom sudu Republike Hrvatske o prijedlozima za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH i zakonom članka 6. Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave te predlaže Ustavnom sudu donošenje odluke kojom se ne prihvaćaju navedeni prijedlozi.

Kako je izvijestila Služba za odnose s javnošću Vlade RH, cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda. Na sjednici je Vlada donijela Odluku o davanju suglasnosti glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske za otkazivanje i davanje punomoći. Vlada je donijela Zaključak kojim se dr.sc. Anti Nazoru odobrava uvid u arhivsko gradivo nastalo djelovanjem dr. Franje Tuđmana kao predsjednika Republike Hrvatske.

Donesen je i Zaključak kojim se Julijani Antić Brautović odbija uvid u arhivsko gradivo nastalo djelovanjem dr. Franje Tuđmana, jer se odnosi na klasificiranu dokumentaciju. Zaključci su objavljeni na web stranici Vlade www.vlada.hr. Vlada je usvojila Prijedlog stajališta Republike Hrvatske za sastanak Vijeća Europske unije. Naime, 22. srpnja sastat će se Vijeće za vanjske poslove (FAC). Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU (i Europskog vijeća) tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju.

Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU i Europskog vijeća je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka pa je slijedom toga moguća i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica pa tako i onih koje će zastupati RH. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade RH u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor, navodi se u priopćenju.

Usvojen je Pregled zakonskih prijedloga kojima Hrvatska preuzima pravnu stečevinu EU za 2013. godinu kao i Pregled podzakonskih prijedloga kojima RH preuzima pravnu stečevinu EU za 2013. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. Cjeloviti materijal te točke može se pronaći na web stranici Vlade www.vlada.hr. Vlada je raspravljala i o kadrovskim pitanjima. Renata Duka imenovana je pomoćnicom ministra pravosuđa. Razriješena je dosadašnja privremena upraviteljica Zaklade „Hrvatska za djecu“ Jasna Ćurković Kelava, a Hrvoje Sadarić imenovan je novim privremenim upraviteljem Zaklade.

Sukladno Odluci o sanaciji Opće bolnice Pula, razriješen je dosadašnji predsjednik Upravnog vijeća Valerio Drandić te članovi David Rajko i Boris Miletić. Ljubica Đukanović, kao predstavnica Ministarstva zdravlja, imenovana je predsjednicom, a predstavnici Ministarstva financija i zdravstvene ustanove, Biserka Laljak-Kamenečki i Nadomir Gusić članovima Sanacijskog vijeća, dok je Irena Hrstić imenovana sanacijskom upraviteljicom Opće bolnice Pula. Marinko Metličić imenovan je članom Stožera zaštite i spašavanja RH kao predstavnik Hrvatskog crvenog križa, a dosadašnja članica Vera Peša Golubović, razriješena je.

Sukladno Odluci o osnivanju radne skupine za izradu Strategije razvoja socijalnog/društvenog poduzetništva u RH za razdoblje od 2014. do 2020. imenovani su predsjednik, zamjenica predsjednika i članovi spomenute Radne skupine. Predsjednik je Dario Baron, njegova zamjenica Katarina Ivanković Knežević a članovi: Marina Šubaša, Mirjana Kolaić, Jasna Bubić, Marija Kalečak, Silvija Radoš, Boris Dominić, Vlatka Marčan, Bruno Grubešić, Mihaela Dubravac Šigir, Davor Zdunić, Marijana Tkalec, Karmen Sinković, Maja Pleskalt, Ljiljana Batelka, Vlatka Blažeković, Vesna Lendić Kasalo, Jasenka Sučec, Cvjetana Plavša-Matić, Mirta Kapural, Melita Birčić, Doris Sošić, Stjepan Ribić, Davorko Vidović, Suzana Kolesar, Darko Šeperić, Biserka Sladović, Maja Rajačić, Martina Etlinger, Vedrana Stecca, Nives Kopajtich Škrlec, Zdenko Duka, Sonja Vuković, Teodor Petričević, Igor Bajok, Ranko Milić, Alen Kaminski, Ivan Lešković, Stjepan Pavliša, Nenad Maljković, Marina Škrabalo, Olivera Stanić i Srđan Ninić. Razriješen je dosadašnji predsjednik Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom Tomislav Ivić te članovi Tatjana Katkić Stanić, Stjepan Adanić, Vini Rakić, Mirjana Račevska, Branko Mikulić, Eva Kompes, Renata Sokolaj, Lino Fučić, Ante Vučić, Lana Velimirović Vukalović, Zorislav Bobuš, Vojin Perić, Andrija Halec, Jozefina Kranjčec, Ivan Vujec, Marica Mirić, Mirjana Jakovčev, Josip Petrač, Ante Kalina, Ivica Vulić, Julijana Rosandić, Ljiljana Igrić i Kristina Urbanc.

Sukladno Odluci o osnivanju Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom novom predsjednicom spomenutog Povjerenstva imenovana je Iva Prpić, Zorislav Bobuš njezin je zamjenik, a novoimenovani članovi su: Zvjezdana Bogdanović, Dunja Skoko-Poljak, Edita Štefančić Dundović, Mirjana Račevska, Darijo Jurišić, Goranka Hus, Ana Prpić, Kristina Ratković, Tijana Novaković, Nevenka Benić, Romana Kuzmanić Oluić, Klaudija Brkić, Daniela Bratković, Zdravka Leutar, Vojin Perić, Andrija Halec, Jozefina Kranjčec, Ivan Vujec, Marica Mirić, Mirjana Jakovčev, Josip Petrač, Ante Kalina, Danijela Perić, Julijana Rosandić, Lidija Penko i Andreja Veljača. Umjesto dosadašnje tajnice Zvjezdane Bogdanić imenovana je Sadika Grozdanić, a pomoćnica tajnice je Marija Kalečak, umjesto dosadašnje Željke Grbac.

Temeljem promjene u sastavu Vlade, Ranko Ostojić imenovan je predsjednikom Koordinacije za unutarnju politiku i upravljanje državnom imovinom te članom Kadrovske komisije, a razriješen je dužnosti člana spomenute Koordinacije. Sukladno Sporazumu o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća, Milanka Opačić, Mirando Mrsić, Ivan Vrdoljak, Slavko Linić, Orsat Miljenić i Rajko Ostojić, imenovani su predstavnicima, a Maja Sporiš, Božidar Štubelj, Alen Leverić, Boris Lalovac, Sandra Artuković Kunšt i Ljubica Đukanović zamjenicima predstavnika Vlade RH u Gospodarsko-socijalnom vijeću, navodi se na kraju priopćenja.