c S
Dnevne novosti

ECHR presudio da Sud BiH griješi na štetu optuženih za ratne zločine

19.07.2013 07:10 MOSTAR, 18. srpnja 2013.(Hina), Europski sud za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu presudio je u korist dvojice osuđenika za ratne zločine iz BiH utvrdivši da je Sud BiH protiv njih donio presude retroaktivno, na temelju nepovoljnijeg zakona iz 2003. godine, a ne na temelju zakona koji je vrijedio kad je počinjeno kazneno djelo, što bi znatno moglo poremetiti praksu Suda BiH koji je uspostavljen na temelju naloga visokoga međunarodnog predstavnika.

Kako je u četvrtak izvijestila Balkanska informativna mreža (BIRN), koja prati procesuiranje ratnih zločina, ECHR je utvrdio da je protiv Abduladhima Maktoufa i Gorana Damjanovića Sud BiH pogrešno primijenio kazneni zakon BiH iz 2003. godine. Europski sud je utvrdio da je Sud BiH prekršio prava Maktoufa i Damjanovića jer su im mogle biti izrečene niže kazne da je u njihovim predmetima primijenjen kazneni zakon Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) iz 1976. godine.

Budući da su im najvjerojatnije zbog primjena kaznenog zakona iz 2003. godine izrečene strože kazne, Sud je utvrdio da im nisu bile osigurane učinkovite mjere zaštite od izricanja težih kazni, navodi se u presudi, izvještava BIRN.Maktouf je osuđen na petogodišnju zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u zločinima nad hrvatskim civilima počinjenima u listopadu 1993. na području općine Travnika. Prema presudi, Maktouf je pomagao pri nezakonitom uhićenju, zatvaranju i otmici petero civila hrvatske nacionalnosti.

Goran Damjanović u prosincu 2007. osuđen je na jedanaestogodišnju kaznu zatvora jer je sudjelovao u premlaćivanju skupine zarobljenih Bošnjaka u naselju Bojniku u Sarajevu. U obrazloženju presude Europski sud za ljudska prava ističe da je Sud BiH Maktoufu izrekao najblažu kaznu iz kaznenog zakona BiH od pet godina zatvora, a prema kaznenom zakonu SFRJ mogao je dobiti kaznu od jedne godine zatvora. Istodobno, Damjanoviću izrečena kazna od 11 godina zatvora malo je viša od najniže predviđene kazne od deset godina zatvora, a prema kaznenom zakonu SFRJ moglo mu se izreći kazna od najviše pet godina zatvora. “Sud naglašava da to ne znači da su u njihovim slučajevima trebale biti izrečene blaže kazne, nego samo da je trebao biti primijenjen kazneni zakon iz 1976. godine”, objašnjeno je u presudi.

Sud u Strasbourgu objasnio je kako ta presuda ne znači da je svaka primjena kaznenog zakona BiH iz 2003. u suđenjima za ratne zločine kršenje ljudskih prava, nego se to treba odlučivati u pojedinačnim slučajevima. Europski sud također navodi da u suđenjima za zločine protiv čovječnosti, što je u zakonodavstvo BiH uvedeno 2003., Sud BiH i entitetski sudovi moraju primjenjivati kazneni zakon BiH budući da to kazneno djelo nije propisano u zakonu iz 1976. godine.

Presudom je BiH naloženo da Maktoufu i Damjanoviću isplati 20.000 konvertibilnih maraka (oko 10.000 eura) na ime sudskih troškova.Otkako je utemeljen, Sud BiH donio je na desetke presuda za ratne zločine počinjene u BiH. Mnogi odvjetnički timovi upozoravali su kako praksa tog suda da primjenjuje novi zakon znači kršenje temeljnih prava optuženika zbog predviđenih dvostruko viših kazni.