c S
Dnevne novosti

EU želi zaštitu od američke špijunaže

22.07.2013 07:07 VILNIUS, 19. srpnja 2013. (Hina/AFP), Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding zauzela se u petak za jačanje zaštite građana EU-a od korištenja njihovih osobnih podataka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Američki špijunski program "PRISM" probudio je svijest kod Europljana da su potrebna snažna i stroga pravila", kazala je Reding prije početka neformalnog sastanka ministara pravosuđa EU-a u Vilniusu. Reding je izrazila zadovoljstvo time što je dobila potporu francuskih i njemačkih kolegica, Christiane Taubire i Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, potpisnica zajedničke deklaracije u kojoj inzistiraju na "obvezi jamčenja visoke razine zaštite podataka europskih građana."

"Svatko mora znati koje osobne podatke prikupljaju telekomunikacijski operateri, u kojoj mjeri ih se prosljeđuje stranim vlastima i s kojim ciljem", istaknule su. "Zajednička francusko-njemačka akcija bit će jako korisna", kazala je Reding, čiji je prijedlog zakona o jačanju zaštite podataka u EU odbijen na zadnjem ministarskom sastanku početkom lipnja u Luxembourgu.

Europljani su od tada saznali za PRISM, špijunski program američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) za praćenje elektroničkih komunikacija u svijetu, pri čemu su se pratile aktivnosti korisnika mnogih poznatih tvrtki, poput Facebooka, Googlea i Skypea. Osobni podaci europskih građana tako se prosljeđuju i koriste u SAD, a da oni to i ne znaju i ne mogu se braniti pred američkim sudovima. Reding očekuje napredak već nakon idućeg službenog sastanka ministara unutarnjih poslova i pravosuđa EU 7. i 8. listopada u Luksemburgu.

Dotad europska povjerenica namjerava proučiti odredbe "Safe Harbora", skupa načela za zaštitu osobnih podataka koje je objavilo američko ministarstvo trgovine, a koje tvrtke u SAD-u moraju poštivati da bi mogle dobivati osobne podatke iz EU-a. "Vidjet ću jesu li podaci europskih građana doista zaštićeni ili treba poduzeti mjere", objasnila je, istaknuvši da se podatke europskih građana ne može davati trećoj strani bez njihova pristanka.