c S
Dnevne novosti

Američki sud odobrio vladi nastavak praćenja telefonskih komunikacija

22.07.2013 07:02 WASHINGTON, 20. srpnja 2013.(Hina/Reuters), Američka vlada objavila je u petak da joj je sud koji nadgleda njezine obavještajne aktivnosti odobrio zahtjev za nastavkom programa nadzora telefonskih komunikacija, jednog od dvaju programa prikupljanja podataka koji je nedavno razotkrio bivši suradnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden.

Ured direktora za nacionalnu obavještajnu zajednicu (ODNI) objavio je da je njegova ovlast za provedbu tog programa istekla u petak i da je vlada zatražila i dobila dozvolu za njegov nastavak od suda koji nadgleda vladine obavještajne aktivnosti temeljem Zakona o obavještajnom nadzoru u inozemstvu (FISA). ODNI je istaknuo da je tu odluku odlučio objaviti radi veće transparentnosti u svojem radu nakon što je Snowden razotkrio programe za praćenje telefonskih komunikacija i elektroničke pošte u svijetu.

Visoki američki dužnosnik rekao je ranije u petak da obavještajni dužnosnici rade na tome da javnosti omoguće uvid u informacije o tom programu. Savjetnik ODNI-ja Robert Litt rekao je kako je optimističan da obavještajna zajednica može u tome ostvariti "velik napredak".